Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă opiniile celor din jur influențează sau nu înțelegerea realității, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din textul Povestind despre atunci de Monica Pillat şi Barbu Cioculescu, cât și la experiența personală sau culturală.
Răspunsuri la întrebare
Un text în care să argumentăm dacă opiniile celor din jur influențează sau nu înțelegerea realității ar putea suna astfel, dacă suntem de acord că acestea pot influența înțelegerea realității:
Deși realitatea este un factor fix în ecuația vieții, percepția realității este doar o variabilă, deoarece fiecare individ are propria sa percepție asupra realității. În acest context, părerea mea este că, opiniile celor din jur pot influența într-o mare măsură înțelegerea realității.
În primul rând oamenii pot avea percepții diferite modelate de percepțiile indivizilor cu care interacționează. Un exemplu în acest sens ne oferă scriitorii Monica Pillat și Barbu Cioculescu, care în fragmentul din textul Povestind despre atunci relatează modul în care profesorul Ion Barbu îi ține o lecție scriitorului Barbu Cioculescu cu scopul de a-i schimba percepția asupra epocii istorice a Evului Mediu, deoarece consideră că percepția sa este greșită și puternic influențată de opiniile tatălui său, criticul și istoricul literar Șerban Cioculescu.
În al doilea rând în societatea noastră, puternic interconectată, oamenii sunt expuși în mod frecvent la opiniile celor din jur, iar influența socială joacă un rol foarte important în modul în care este percepută și înțeleasă realitatea. Indivizii se bazează în mod frecvent pe observațiile celorlalți pentru a-și adapta comportamentele, pentru a-și revizui judecățile sau pentru a lua decizii. Spre exemplu, oamenii care împărtășesc opinii similare despre valoarea unei opere literare, tind să-și întărească judecata după ce interacționează unii cu alții sau citesc opinii critice favorabile acesteia.
În concluzie, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că atât opiniile altor indivizi cu care interacționăm, cât și influența socială joacă un rol foarte important în înțelegerea propriei realități.
Ne amintim:
Conectorii, cuvinte sau structuri care semnalează etapa argumentării, asigură legătura dintre idei, paragrafe și diferite secvențe ale textului argumentativ.
Atunci când dezvoltăm un argument putem folosi conectori precum: de asemenea, adică, precum, ca și cum, amintind de, în mod similar, în plus etc.
Mai multe despre textul argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/4941476
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4