redacteaza un text de minimum 150 de cuvinte in care sati exprimi argumentatt punctul de vedere despre influenta pe care o are tehnlogia comunicatiilor asupra vietii noastre de zi cu zi
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Caracteristicile dezvoltării ştiinţei şi tehnologiei contemporane
Tehnologia desemnează modalităţile de aplicare a cercetării ştiinţifice în activitatea de producţie industrială sau comercială. Evoluţia ştiinţei şi tehnicii în perioada contemporană poate fi definită printr-o serie de caracteristici: accelerarea fără precedent a descoperirilor ştiinţifice, scurtarea perioadei dintre cercetarea teoretică şi aplicarea practică a acesteia, posibilitatea testării ideilor teoretice prin aplicarea tehnicilor de simulare (în special cu ajutorul calculatorului), creşterea costurilor cercetării ştiinţifice şi tehnice, implicarea directă a statelor şi a firmelor private în finanţarea şi susţinerea activităţii ştiinţifice.
Politicul a avut un rol important în evoluţia cercetării ştiinţifice şi în dezvoltarea tehnologiei. Primul, dar mai ales Al Doilea Război Mondial au adus o implicare a statelor în finanţarea cercetării pentru dezvoltarea, nu doar a armamentului, dar şi a comunicaţiilor. Germania şi S.U.A. au avut un rol hotărâtor în acest sens. Războiul Rece, acel conflict ideologic care a opus lumea capitalistă lumii comuniste, a impulsionat dezvoltarea cercetării ştiinţifice, cu precădere în S.U.A. şi U.R.S.S., statele pluton ale celor două blocuri politice. Astăzi statele care investesc cel mai mult în cercetare sunt S.U.A., Germania şi Japonia. Armata americană este una dintre cele mai importante instituţii care finanţează cercetarea. Multe descoperiri ştiinţifice şi inovaţii tehnologice au pornit de la comenzi ale armatei americane. Japonia este statul care investeşte foarte mult în dezvoltarea roboticii, căutând o gamă cât mai variată de aplicare a acestei tehnologii: de la roboţi industriali, până la roboţi care cântă la pian. Germania s-a remarcat prin dezvoltarea unor tehnologii care urmăresc fiabilitatea produselor tehnologice.
Dezvoltarea economică este definitorie în evoluţia cercetării ştiinţifice şi tehnologiei. Un alt rol important în finanţarea cercetării o au firmele care deţin un capital mare şi au pieţe de desfacere importante. Acestea şi-au creat departamente de cercetare, care permit o dezvoltare a ştiinţei şi tehnologiei în raport cu nevoile pieţei. Cele mai importante sunt de departe firmele de construcţii auto şi de telefonie. Firmele auto germane (Volkswagen, BMW, Daimler, Porsche, Opel) sau cele japoneze (Toyota, Honda, Nissan, Mitsubishi) s-au remarcat în acest sens.
Evoluţia tehnologiei în secolele XX-XXI şi impactul său asupra vieţii cotidiene
Tehnologia are un impact major asupra vieţii cotidiene, viaţa oamenilor începând cu secolul XX s-a modificat radical faţă de cea a înaintaşilor lor. Astfel, în perioada interbelică sunt produse aparatele electrocasnice care au uşurat munca în gospodărie şi au dus la creşterea timpului liber pentru gospodine: maşina de spălat rufe electrică (1910, SUA), aspiratorul (1901), frigiderul (1922, dar tehnica de refrigerare este inventată în secolul XVIII şi folosită pe scară largă în industrie după 1851), roboţii de bucătărie. Pe măsura trecerii timpului acestea s-au diversificat şi au devenit mai performante. Tehnologiile în domeniul comunicării au dus la transmiterea rapidă şi variată a mesajelor, dar au contribuit şi la petrecerea timpului liber într-o formă cât mai plăcută şi diversă. Tehnologiile în domeniul transporturilor au facilitat deplasarea persoanelor şi mărfurilor pe distanţe mari, din ce în ce mai rapid. Pe măsura dezvoltării lor, costurile deplasărilor au scăzut, astfel încât mijloacele de transport au devenit accesibile aproape oricui. Dezvoltarea medicinei şi a tehnologiei medicale a permis creşterea duratei, dar şi a calităţii vieţii oamenilor. Dezvoltarea tehnicii şi tehnologiei în ansamblu a uşurat munca oamenilor şi comunicarea între ei, a dus la creşterea timpului liber, a permis diversificarea infinită a modalităţilor de petrecere a timpului liber, dar a modificat foarte rapid coordonatele vieţii publice şi vieţii private, determinând şi probleme de adaptare la condiţiile de muncă