Limba română, întrebare adresată de penucristian, 8 ani în urmă

Redactează un text de o pagina in care sa povestește o întâmplare amuzantă, reala sau inventata de tine,bazatape o încurcătură legata de numere sau numărare. Va rog am nevoie de text mâine!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
60

Salut!

Redactează un text de o pagină în care să povestești o întâmplare amuzantă, reală sau inventată de tine, bazată pe o încurcătură legată de numere sau numărare.

______

Răspuns:

La librărie

Pe când eram în clasele primare și primeam de la doamna învățătoare proiecte interesante la Educație tehnologică, îmi părea că toți colegii mei erau pregătiți cu materialele necesare, mai puțin eu. Mă trezeam la școală în ziua cu pricina că nu am hârtie glacé, hârtie creponată, petale de flori sau frunze presate, lipici, cutter și-mi era tare rușine.

Se nimerise într-o astfel de zi ca doamna să ne anunțe că urma să aibă inspecție de la Inspectoratul Școlar chiar la ora de tehnologie și ne rugă să facem liniște pentru a-și pregăti lecția. Nu mai avea la dispoziție decât 30 de minute, iar eu eram din nou total nepregătit cu materialele.

- Dă o fugă la librăria de peste drum acum, cât nu lucrăm la nimic, mă sfătui, privindu-mă cu îngăduință.

Într-o clipă, am dat fuga traversând strada și intrând gâfâind în librărie. Casierița număra bancnotele din casă când am salutat-o zburând val-vârtej pe lângă ea. Mi-am luat în goană cele necesare și așteptam să termine de numărat. Timpul se scurgea nemilos, răbdarea și buna mea creștere se luptau cu ticăitul acelor de ceas, începusem să tușesc cu subînțeles, să mă foiesc de pe un picior pe altul.

- Doamnă, am cutezat, am ieșit cu o urgență de la oră, vă rog ... m-a trimis doamna învățătoare ... trebuie neapărat.

Casierița continua să numere bancnotele în șoaptă ... trei sute patru, trei sute cinci, trei sute șase ...

- Doamnă, am insistat eu, uitați, am luat hârtia aceasta, un foarfece mic și un stick de adeziv, vă las banii și revin după rest când ies de la școală.

- ... trei sute douăzeci și patru, trei sute douăzeci și cinci ... șușotea ea nepăsătoare

- Trei sute douăzeci și unu, trei sute douăzeci și doi, trei sute douăzeci și trei, zisei cu glas tare. În acel moment, doamna casieriță rămase cu buzele țuguiate, rotindu-și ochii întrebătoare de la mine la pereți și înapoi, clipind des, cu degetele ținând semne între bancnote, încercând să își amintească numărul la care ajunsese. Trânti brusc teancul de bani pe tejghea, îmi numără restul mârâind și-mi răspunse:

- Niciodată să nu te mai văd în librăria mea, acum trebuie să o iau de la capăt cu număratul. Ni-cio-da-tă! M-ai auzit?

Nu țin minte să mai fi pășit vreodată acolo, dar cert este că ora de Educație tehnologică a decurs normal și cel puțin o dată în cei patru ani am avut și eu materiale pentru abilități practică la ora de Tehnologie.

______

Structura compunerii narative

1. Introducerea:

- este prima parte a compunerii, în care sunt prezentate reperele de spațiu și de timp, precum și personajele participante la întâmplare

2. Cuprinsul:

- prezentarea întâmplării propriu-zise în ordinea logică a desfășurării evenimentelor

- a nu se insista mult pe descrierea cadrului acțiunii

- a se respecta momentele acțiunii (intriga, desfășurarea acțiunii, momentul culminant, deznodământul)

- păstrează persoana la care se face povestirea (persoana I sau persoana a III-a)

3. Încheierea:

- finalul compunerii reprezintă rezolvarea conflictului, decizia luată sau impresia generală pe care ne-a lăsat-o întâmplarea.

Alte întrebări interesante