Limba română, întrebare adresată de dianaana12361, 7 ani în urmă

redactează un text descriptiv de cel puțin 150 de cuvinte care sa prezinte o ființă fabuloasa despre care ai citit în basme în legende sau în mitologie vei avea în vedere ca textul tău să respecte tema data și structura unui text descriptiv, sa prezinte 3 trăsături ale ființei imaginare și sa evidențieze un simbol sau o semnificație morala asociata acestea​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisaenache17
9

Un balaur este, în mitologia românească, un animal fantastic de dimensiune uriașă, de multe ori are forma unui șarpe cu aripi, picioare și mai multe capete de șarpe (în general trei, șapte sau chiar douăsprezece), reprezentând o întruchipare a răului și este prezent în majoritatea basmelor românești. Tudor Pamfile identifică trei tipuri de balauri în mitologia românească :

de apă - cel care trăiește în fântâna satului și care este ucis de Busuioc sau de Sfântul Gheorghe.

de uscat - trăiește prin prăpăstii prin "țara armenească" și făurește "piatra scumpă"

de văzduh - alăturați norilor de furtună și controlați de solomonar

În alte mitologii, poate fi asemănat cu dragonul european sau cu hidra din mitologia grecească. Etimologia cuvântului dacă o căutăm în limba greacă (drákon "cel ce te fixează cu privirea") ar defini o ființă imaginară un

amestec de șarpe, crocodil și leu, o ființă cu unul sau mai multe capete, care scuipă foc.

Istorisirile cu balauri sunt amintite deja în timpurile vechi a Mesopotamiei și Egiptului antic preluat de greci, iar ulterior de romani.

Unii fac legătura dintre balaur și animalele preistorice (dinozauri) ale căror oase au fost dezgropate cu o mare probabilitate și în lumea antică.

Mai târziu aceste figuri mitologice au fost folosite în scopuri politice și religioase de către preoții din Antichitate.


dianaana12361: mulțumesc frumos
alex07xq: mersi
Alte întrebări interesante