Limba română, întrebare adresată de alex7443, 8 ani în urmă

redsctati o compunere de minim 20 randuri in care sa srgumentatu ca Popa Tanda apartine genului epic

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Aaren
10

Răspuns:

Bună! ʕ•́ᴥ•̀ʔっ

  • În opinia mea, opera ,, Popa Tanda " de Ioan Slavici aparține genului epic, în care autorul se exprimă în mod indirect, prin intermediul personajelor, care sunt antrenate în derularea unor evenimente, într-un anumit timp și spațiu.

  • În primul rând, se remarcă prezența narațiunii, ca mod de expunere specific. Aceasta se face la persoana a III - a, implicând prezența unui narator obiectiv, dar care, în final, se implică afectiv prin exprimarea la persoana I plural : ,, Așa însă rămâne învelișul, din care trebuiește să urmăm la cele ce nu vedem. "

  • În al doilea rând, apar personaje: preotul Trandafir, preoteasa, clopotarul Cozonac, Marcu Florii Cucului, sătenii din Sărăceni ( personaj colectiv ), care sunt implicate în derularea unor evenimente. Preotul Trandafir este mutat în satul Sărăceni din cauza atitudinii sale prea aspre și sincere în relația cu superiorii și cu enoriașii : ,, Este cam greu la vorbă, cam aspru la judecată : prea de-a dreptul. prea verde-fățiș ". Așa cum o sugerează și numele satului, oamenii din Sărăceni trăiesc de pe o zi pe alta, deoarece sunt leneși și delăsători. Preotul ia hotărârea să schimbe mentalitatea ,, noii turme " pe care o păstorește și încearcă din toate puterile să-și pună în practică decizia: ține predici, este insistent, de unde și porecla pe care o primește, Popa Tanda, îi batjocorește și apoi îi ocărăște pe sărăceni. niciuna dintre aceste abordări nu dă rezultatele așteptate. Prin urmare, încearcă și prin exemplul personal: își repară casa, cultivă pământul și astfel își îmbunătățește situația materială. După ani, satul este de nerecunoscut, bogat și prosper, iar preotul, devenit bunic, se bucură de prețuirea tuturor, văzându-și împlinită misiunea de îndrumător spiritual: ,, Ține-l, Doamne, la mulți ani, că este omul lui Dumnezeu! ".

  • Aceste acţiuni sunt plasate într-un anumit timp: ,, în cea dintâi duminecă " ; ,, Vrun an de zile a dus-o părintele cu sfatul..." ;  ,, Toate s-au schimbat, numai părintele Trandafir a rămas cum a fost... " şi spaţiu: ,, Pe valea Seacă este un sat pe care oamenii îl numesc Sărăceni. ".

  • În concluzie, trăsăturile mai sus prezentate justifică încadrarea textului suport în genul epic.
Alte întrebări interesante