Arte, întrebare adresată de gabyyy33p, 8 ani în urmă

Referat:
a) Arta Evului Mediului si arta Renasterii;
b) Analiza unor monumente/opere de arta.
VA ROG FRUMOS, URGENT! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aalinadulgher
1

Răspuns:

A) Dupa cu se știe, în Evul Mediu erau 3 stari sociale, Rece, Clerul (preotul, oamenii bisericii), Nobilimea, Cavalerii și apoi țăranii. După rege, biserica avea cea mai mare putere asupra oamenilor. Forță bisericii se numea Inchiziție. Inchizitia nu permitea poporului sa cerceteze, sa creeze sau sa compună, iar de aceea și igiena era afectata, din cauza lipsei de cunoștințe. Pe atunci, scrierile erau religioase, iar picturile erau numai cu sfinți pe cupolele sau pe pereții bisericii.

Dar odata cu Renașterea, oamenii au început sa cerceteze. Sau făcut ipoteze despre cum ca Soarele este în mijlocul sistemului solar, dar mulți oameni de știință au fost judecați și arși pe rug de Inchiziție.

Insa, mulți scriitori siau dedicat operele pentru a descrie societatea:

  1. Dante Alighieri (1265-1321) a scris "Divina Comedie" în care relatează despre o calatorie imaginara în iad, purgatoriu* și rai.
  2. Giovanni Boccaccio (1313-1375) a scris "Decameronul" și descrie în culori vii modul de viata și moravurile diferitor paturi sociale.
  3. Francois Rabelais (1494-1553) critica sistemul medieval de educație, condamna războaiele feudale, abuzurile nobililor și clerului.
  4. William Shakespeare (1564-1616) a scris 37 de piese care reflecta momente dramatice din istoria Angliei și a omenirii evidențiind caracterul contradictoriu al individualismului renascentist.
  5. Miguel de Cervantes (1547-1616) descrie noblețea spiritului în opera sa principala "Don Quijote".

Pictorii și sculptorii se concentra mai mult pe umanism*, de aceea multe opere reprezinta oameni. Unul dintre aceștia este celebrul Leonardo Da Vinci, a căror mare parte din picturi reprezinta un corp omenesc și portrete. Sau Michelangelo, a carui sculptura (Statuie lui David) ajunge pana la 5m.

B) Gioconda, cunoscuta drept și Mona Lisa, este cea mai populara și discutata opera de arta. Reprezinta un portret al unei femei care abia schițează un zâmbet și privește misterios în direcția ta. Mulți se întreba: de ce femeia nu are sprancene? Ei bine pe atunci femeile erau considerate frumoase dacă aveau fruntea mare, asa ca multe femei isitundeau sprâncenele, și, se pare, ca și subiectul portretului dorea sa fie în pas cu moda.

Omul Vitruvian poate avea doua semnificari:

1. Reprezinta simetria corpului uman.

2. Reprezinta legătură dintre corp și suflet.

Cina cea de taină. Una dintre cele mai cunoscute opere de arta din întreaga lume. Acest tablou este reprezentarea vizuala a lui Leonardo da Vinci a unui eveniment religios bine-cunoscut din Biblie, Noul Testament, unde Isus si-a adunat la masa cei 12 ucenici cu o seara înainte ca unul dintre ei sa il tradeze. Mai exact, Cina cea de Taina descrie următoarele câteva secunde din această poveste după ce Hristos a aruncat vestea că un discipol l-ar trăda înainte de răsăritul soarelui și toți cei doisprezece au reacționat la știri cu diferite grade de groază, furie și șoc.Unul dintre secretele tabloului ar fi fost ca acesta este totodată și o partitura muzicala.

Giovanni Maria Pala, un muzician italian, a creat în 2007 o melodie de 40 secunde din notele muzicale ascunse în tablou.

Explicație:

Purgatoriu- loc unde se decide dacă omul se va duce în Iad sau în Rai după moarte.

Umanism- mișcare intelectuala în epoca renașterii care promovează dezvoltarea multilaterala a personalității.

Alte întrebări interesante