Chimie, întrebare adresată de geniu2022, 7 ani în urmă

Referat chimie- eletroliza- metodă de obținere a metalelor/ catalizatori și inhibitori- exemple de reacții.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sophiamaria56
0

Electroliza este o metodă chimică de obținere a metalelor, catalizatorilor și inhibitorilor prin utilizarea curentului electric pentru a provoca o reacție de oxidare-reducere.

În timpul electrolizei, un electrolit - o substanță care conduce electricitatea în soluție - este plasat într-un recipient și este supus la o tensiune electrică prin intermediul unor electrozi (anod și catod). Electroziile sunt făcute din materiale care nu reacționează cu electrolitul, cum ar fi platină, carbon sau nichel.

În timpul electrolizei, la catod are loc reducerea unei substanțe chimice, în timp ce la anod are loc oxidarea altei substanțe chimice. Electroliza poate fi utilizată pentru a obține metale din săruri lor, cum ar fi cupru din cuprat de cupru (II) sau zinc din zincat de zinc (II).

De asemenea, electroliza poate fi utilizată pentru a produce catalizatori și inhibitori. De exemplu, hidrogenul și oxigenul pot fi obținute prin electroliza apei, care poate fi utilizată pentru a produce catalizatorul de hidrogen pentru combustibilul celular. De asemenea, electroliza poate fi utilizată pentru a produce inhibitori, cum ar fi acidul cianhidric, care este utilizat pentru a inhiba procesele metabolice în plante și animale.

Răspuns de dhusiajah
0
Aplicarea electrochimiei permite sa se obtina cantitati mari de produse importante, cum sunt: hidrogenul, oxigenul, clorul, hidroxizii alcalini, acidul sulfuric, acidul azotic.
Aceste substante au multiple utilizari. Astfel, clorul -Cl2 -este utilizat la: sterilizarea apei potabile, obtinerea PVC, obtinerea HCl, obtinerea dezinfectantilor menajeri, obtinerea decolorantilor pentru rufe, obtinerea pesticidelor, a vopselelor si a colorantilor; hidrogenul -H2 -este utilizat la: obtinerea NH3, obtinerea fibrelor poliamidice, obtinerea margarinei, se foloseste ca si combustibil, ca reactiv de hidrogenare; hidroxidul de sodiu -NaOH -este utilizat la fabricarea sapunului, obtinerea matasii artificiale, rafinarea uleiurilor vegetale comestibile, obtinerea Na2CO3, ca reactiv de neutralizare; acidul sulfuric -H2SO4 -este utilizat ca deshidratant, reactiv de sulfonare in chimia organica, la prepararea matasii, vascoza, sub forma de sulfat de metil in reactii de alchilare, ca electrolit in acumulatorul cu plumb; acidul azotic -HNO3 -este utilizat la prepararea nitroglicerinei, nitratilor de celuloza, sub forma de amestec nitrant la obtinerea nitrobenzului, la prepararea TNT.
Sper ca te am ajutat
Alte întrebări interesante