Geografie, întrebare adresată de llxmari, 8 ani în urmă

referat cum si de ce este atat de bogata populatia, asezarile si economia germaniei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de saraiscul
1
Germania este una dintre cele mai dezvoltate economii, a treia din lume ca mărime, după Statele Unite și Japonia, a cincea din lume în ceea ce privește puterea de cumpărare și prima din Uniunea Europeană. Este o mare putere, plasându-se pe locul patru după economia PIB nominal și a cincea după PPC. Este cel mai mare exportator și al doilea importator de bunuri.

Economia țării depinde in mare măsură de industrie. Aceasta s-a dezvoltat pe baza unor resurse de subsol foarte importante: cărbuni (lignit-locul I pe glob- și huilă), sare, minereu de fier- și pe baza combustibililor și materiilor prim importate. Germania este a doua producătoare europeană după Rusia de energie electrică, obținută mai ales in termocentrale si atomocentrale.

Pe baza minereurilor importate, Germania produce cantități uriașe (locul V in lume) de oțel, cupru și aluminiu. Aceste metale sunt prelucrate in cadrul industriei constructoare de mașini, care produce: automobile, locomotive, aparatură electronică, utilaje și multe altele.

PIB-ul nominal al Germaniei a scăzut în al doilea și al treilea sfert din 2008, având ca rezultat o recesiune tehnică, urmată apoi de un ciclu de recesiune globală și europeană.[8] În ianuarie 2009, guvernul german sub conducerea Angelei Merkel a aprobat un plan de stimulare economică în valoare de 50 de miliarde de euro (70 miliarde $) pentru a proteja mai multe sectoare dintr-o recesiune și prevenirea creșterii ulterioare a ratei șomajului.[9] În anul 2009, economia germană s-a comprimat cu 5%, aceasta fiind cea mai slabă performanță de după Al Doilea Război Mondial.[10]

Alte întrebări interesante