Istorie, întrebare adresată de Alecu12, 9 ani în urmă

referat de 10 randuri despre unirea celor trei principate romane !! (unirea mare )
urgent!! va rog !!


eucory: Unirea celor 3 principate s-a realizat in 1859, iar ce ai scris tu in paranteza, adica "unirea mare" s-a realizat in anul 1918, deci, de care ai nevoie?
StefaniaStoica: Spre informatia ta in 1859 s-a realizat unirea Moldovei si a Tarii Romanesti prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, la 5 ianuarie in Moldova , iar la 24 ianuarie in Tara Romaneasca. Deci au fost doua principate. Unirea Mare din 1918 reprezinta unirea celor 3 principate cu Regatul Romaniei, adica acela care s-a format in 1859, ma rog din 1881 a devenit regat ( se unesc Basarabia, Bucovina, Transilvania ), Deci intrebarea este foarte corecta.
eucory: Eu stiam ca in 1918 sa unit Basarabia, Bucovina,Transilvania, Banatul si partile unguresti, deci sunt mai multe decat 3.
StefaniaStoica: Banatul si partile unguresti faceau parte din Transilvania, care se afla sub dominatie maghiara ( ungara ). Intreaga regiune era Transilvania, nu doar spatiul intercarpatic.
eucory: Aha, multumesc mult, asta chiar nu stiam.
Puffny: Unirea mare a fost in 1600 si 1918..

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de StefaniaStoica
9
Procesul intregirii Romaniei s-a realizat in contextul dezmembrarii statului dualist Austro-ungar si Imperiului Tarist, care a permis popoarelor asuprite dreptul la autodeterminare. Astfel, prima provincie romaneasca, care s-a unit cu Regatul Romaniei a fost Basarabia ( 27 martie 1918 ). A doua provincie romaneasca unita cu Romania a fost Bucovina ( 15 noiembrie 1918 ) iar ultima provincie a fost Transilvania la 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, prin vocea lui Vaida- Voievod fiind proclamata unirea.

eucory: Unirea celor 3 principate romane s-a realizat in anul 1859.
StefaniaStoica: In 1859 s-a realizat unirea Tarii Romanesti cu Moldova ( 2 principate ) Sub dubla alegere a lui Cuza. Mai documenteaza-te si tu! Si NU MA CONTRAZICE! sunt clasa a 10-a si anul acesta am invatat despre ambele uniri, plus ca am participat si olimpiada nationala de istorie de la Oradea in acest an. Cum naibii sa confunzi cele doua uniri. Raspunsul meu este foarte bun.
Alte întrebări interesante