Istorie, întrebare adresată de alexandrabarbulea21, 8 ani în urmă

Referat despre Cesar și Pompei
Dau coroana va rog am nevoie repede
dau toate punctele pe care le mai am ​


daria3456: Dacă îți fac despre orașul Pompei e bine?
daria3456: Nu inteleg ce ai scris la Cesar..
alexandrabarbulea21: nu..am nevoie despre Cesar și Pompei
daria3456: Ok
alexandrabarbulea21: cezar**
daria3456: Ce cls ești?
daria3456: A asa stiu
alexandrabarbulea21: a 7-a
daria3456: Ow..

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de daria3456
2
Cezar si Pompei


In timp ce Caesar supunea Gallia prin lupte grele, la Roma bantuia anarhia. Un fapt petrecut chiar la inceputul anului 52 avea sa ascuta si mai mult neintelegerile, rivalitatile si pasiunile politice. Este vorba de asasinarea lui Clodius.

In dupa-masa zilei de 1 ianuarie 52, Milo impreuna cu sotia sa, insotiti si de o garda de gladiatori, a intalnit pe Calea Appia pe Clodius, care tocmai se intorcea de la Aricia. Clodius era calare, urmat fiind de o garda de sclavi. Intre cele doua cete dusmane, invectivele s-au transformat curand in incaierare.

Vechea rivalitate dintre populari (Clodius) si optimati (Milo) gasi prilejul unei confruntari in afara disputelor ideologice. Clodius a fost ranit si s-a refugiat intr-o casa din apropiere. Milo socoti ca a sosit momentul sa sfarseasca cu rivalul sau si porunci gladiatorilor sa-l omoare.

Asasinarea lui Clodius n-a ramas fara urmari. Partizanii politici ai acestuia ii transportara trupul in curia Hostilia, unde senatul isi tinea sedintele, expunandu-l publicului care, atatat de sefii partidului popularilor, cerea razbunare. Multimea, alcatuita mai ales din plebe si sclavi, cereau razbunarea aceluia pe care-l socoteau ca pe un patron gata sa le indeplineasca si in viitor legitimele lor doleante. Se crease o imprejurare primejdioasa pentru clasa optimatilor.

In fata acestei situatii, senatul inspaimantat declara patria in primejdie si, l-a insarcinat pe proconsulul Pompei, impreuna cu cativa dregotori, sa restabileasca ordinea, acordandui-se depline puteri. Acesta, apropiindu-si armata de portile Romei, reusi sa potoleasca spiritele agitate, castigand totodata si incredera senatului. Senatorii au vazut in Pompei omul de care aveau nevoie si in februarie 52 Pompei a fost ales pentru a treia oara consul unic.

Ocupand pe cale legala suprema magistratura, Pompei socoti ca a venit momentul sa-si consolideze puterea, netezindu-si drumul spre apogeul carierei sale politice.

In acest scop el incerca sa faca doua lucruri: sa-si inlature adversarii si sa castige sprijinul neconditionat al ordinului senatorial.

De unul dintre rivali – e vorba de Milo a scapat in aprilie cand a fost condamnat la pedeapsa capitala.

Mai ramanea Caesar, care era angajat intr-o lupta grea in Gallia. Pompei isi dadea seama insa de capacitatea rivalului sau si de popularitatea de care se bucura acesta.

Caesar trebuia sa devina simplu cetatean inaintea lui Pompei, care urma sa-si pastreze functia de proconsul, deci comanda militara.

Potrivit legii, candidatii la inaltele magistraturi romane nu puteau detine o comanda militara; candidand, trebuiau sa renunte la aceasta. Astfel Caesar i-a cerut lui Pompei sa intervina pentru a se vota o lege care sa-i ingaduie in mod exceptional sa candideze la consulat fara a depune insignele puterii militare. Pentru a nu se demasca , Pompei a intervenit si, legea a fost votata, desi nici formularea textului nu era din cele mai limpezi si nici legalitatea lui neindoielnica.

Dupa un razboi de 8 ani de zile, Gallia intreaga,de la Pirinei la Rin si de la hotarele provinciei romane, de langa Mediterana, pana la coastele oceanului era supusa Romei., asta, la sfarsitul anului 50.Trupele romane aveau in fruntea lor un genial conductor: Caesar. Gallia n-a fost transformata imediat dupa infrangere in provincie romana; triburile ei au ramas in continuare in raporturi de alianta cu Roma. Supravegheate de conducatorul provinciei romane de la miazazi, triburile de galli n-au fost supuse jafului, confiscarilor, ci doar indatorate sa plateasca un tribut de 40.000.000 de sesterti. Pe de alta parte, Caesar a lasat continuarea unor traditii politice locale, spre satisfactia aristocratiei gallice, si pastrarea vechilor rivalitati dinastice si oligarhice pe care romanii au stiut sa le foloseasca, intotdeauna, din plin.

Razboiul din Gallia, grabind trecerea de la Replubica la Imperiu, a avut o covarsitoare importanta pentru istoria Cetatii Eterne. Biruinta lui Caesar a deschis noi perspective politicii sale, iar uriasele bogatii capturate in cei opt ani de lupte grele l-au imbogatit pe el si pe prietenii sai si i-au ingaduit sa duca o politica sub unele aspecte demagogica, prin care plebea din Roma, atrasa de spectacolele, serbarile si darurile ce i se ofereau, devenea tot mai legata de telurile urmarite de generalul biruitor al gallilor.

Cele doua curente potrivnice care se infruntau in viata politica romana – aristocratic si popular – si-au gasit expresia si in alegerile noilor consuli pentru anul 51. Primul ales, Servius Sulpicius Rufus, era partizanul lui Caesar, pe cand colegul sau, M. Claudius Marcellus, era de partea oligarhiei senatoriale si, in consecinta, adversar al marelui general.


daria3456: Prin forta imprejurarilor, Caesar si Pompei se aflau fata in fata. Rivalitatea lor nu consta in conceptii deosebite de organizare sociala; in aceasta privinta ambii socoteau ca puterea centrala trebuie intarita, in vederea salvarii intereselor clasei posedante, mereu amenintate de miscarile sclavilor si ale saracimii din Italia.

Dintre toti pretendentii la conducerea suprema au ramas, numai doi: Pompei si Caesar.
daria3456: Desi intre Pompei si Caesar nu existau divergente cu privire la noua forma de organizare statala totusi, fiecare din ei vedeau o alta cale de instaurare a ei. Pompei dorea ca din proprie initiativa, senatul, sa-i ofere conducerea autoritara a statului sau. Caesar, putin respectuos, fata de legile Romei, era mai increzator in caile de fapt decat in cele legale.
daria3456: Ca militar incercat si ca om politic bine orientat in arcanele politicii a ales sa fie dezlegat printr-o lovitura de sabie (in loc de calea constititionala ). Divergenta dintre el si Pompei, in spatele caruia se afla oligarhia senatoriala, se reducea acum la o chestiune de forta.
daria3456: Asta e tot
daria3456: Succes
daria3456: ❤️❤️
alexandrabarbulea21: ms din nou :D
daria3456: :D
daria3456: Eu care is a 6-a LoL
alexandrabarbulea21: lol
Alte întrebări interesante