Limba română, întrebare adresată de cirligveronica78, 8 ani în urmă

Referat despre Constantin Brâncuși va roog​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adrianianos12556
9

Răspuns:

Brancusi s-a nascut la Hobita, sat la poalele Carpatilor, din partea olteneasca a Gorjului inconjurat de inaltimile domoale ale dealurilor impadurite .Sat de mestesugari si cioplitori in lemn care si-au construit singuri casele,diferite obiecte ca:lada de zestre,mese,scaune,ba chiar strabunicul sculptorului a ridicat in sat o biserica ,cioplind-o cu barda,in lemn.

Brancusi avea obiceiul sa mearga la munte pazitor la stana,unde asculta tot felul de intamplari, insa el a fost marcat de povestea unui cioban care a iubit o fata saraca pe care a luat-o de la parinti intr-o sambata seara,dupa care ea a disparut.Toata noaptea baiatul a cautat-o,iar catre zori o pasare i-o adusese pe fata. Brancusi povestea intamplarea, adaugand mereu:”Mereu ma obsedeaza pasarea asta!” Locurile erau pline de basme si povesti.

Brancusi pleaca de acasa si se stabileste la Craiova,ca baiat de pravalie si ospatar.

Brancusi intra la Scoala de Arte si Meserii din Craiova,sectia sculptura,cu o bursa de200 lei anual,dupa ce construieste o vioara din scandurile unei lazi de portocale in fata musteriilor din carciuma , atragand admiratia celor din jur . Dupa cativa ani se inscrie la }coala de Arte Frumoase din Bucuresti. Tutelat de prof. dr de anatomie D.Gerota , Brancusi studiaza muschii trupului omenesc , muncind aproape doi ani la sculptura unui om : “ Ecorseul “ , copie a statuii antice a frumosului adolescent grec Antinous .

Ecorseul a fost expus la Bucuresti fiind foarte apreciat de presa si servind drept model

orelor de anatomie . Lucrarea este turnata in mai multe exemplare care sunt repartizate in

tara , una din ele gasindu-se la Institutul Nicole Grigorescu . Vreme de mai bine de o jumatate de secol , tinerii sculptori romani au invatat anatomia dupa “ Ecorseul “ lui Brancusi , care prin aceasta opera s-a propulsat catre sculptura vremii sale .

Alte întrebări interesante