Biologie, întrebare adresată de alinaaaaa72, 8 ani în urmă

referat despre efectele imunizării​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ale22320
1

Răspuns:

Efectele imunizării

Inca din prima zi de viata si pana la implinirea varstei de 14 ani, orice copil ar trebui vaccinat conform schemei nationale realizate de Ministerul Sanatatii. Vaccinarea nu are riscuri. In anumite cazuri, pot exista insa efecte adverse. Mai important, insa, este sa devenim constienti ca un copil nevaccinat este supus unui risc dublu: atat pentru propria-i persoana, cat si pentru colectivitatea din care va face parte la un moment dat. Si, in anumite situatii, unele boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare pot deveni fatale.

Ca orice medicament care exista pe piata, vaccinurile au si efecte adverse. Sunt rare, dar ca la orice alt medicament, in urma vaccinarii poate aparea o usoara roseata, umflatura la locul intepaturii sau o usoara febra postvaccinare, dar care se rezolva cu un antitermic.Imunitatea postvaccinala nu este pe viata. Este limitata si depinde de la persoana la persoana. In medie, imunizarea dureaza intre 5 si 10 ani. Daca copiii sunt vaccinati conform calendarului, atunci exista o masa populationala vaccinata peste la 85%, cum este ideal, atunci si adultii sunt protejati, pentru ca virusurile nu mai circula. Acesta este si motivul pentru care nu exista un calendar obligatoriu de vaccinare pentru adulti.In afara de cele din schema nationala, mai exista o serie de vaccinuri recomandate: rotavirus, care se face in primele sase luni de viata, vaccinul antivaricela (varicela fiind o boala foarte contagioasa si la adulti), vaccinul antimeningococic, vaccinul de hepatita B (recomandat mai mult pentru persoanele din categorii de risc, care au contact direct cu sangele altor persoane).

Pentru vaccinarea optionala a copiilor cu un anumit tip de vaccin, ce nu exista in calendar, parintii se pot adresa medicului de familie care poate oferi mai multe amanunte sau centrelor private de vaccinare. Daca vaccinurile incluse in calendarul national sunt gratuite, cele optionale se pot cumpara din farmacii sau din centrele private de vaccinare.

Alte întrebări interesante