Istorie, întrebare adresată de deeaaa78, 8 ani în urmă

Referat despre formarea Statelor Unite ale Americii si Constitutia SUA. ( 2-3 pag caiet mare) ​


devinavasko: stiu ce zici da stai linistita ca e bine
deeaaa78: bine, mulțumesc foarte mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de devinavasko
7

Răspuns:

Pasiunile politice care au dominatAngliaîn secolul al  XVII-lea i-au determinat pe mulţi englezi să aleagă aventura traversării Oceanului Atlantic. Astfel, între anii 1607-1733 pe coasta de Est a Americii de Nord s-au format 13 colonii dependente de Anglia (Delaware, Pennsylvania, New Jesey, Georgia, Connecticut, Massachusetts, Maryland, New Hampshire, New York, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Rhode Island, Virginia). Călătoria vasului Mayflower (1620), care avea la bord 102 pasageri este considerat momentul simbolic al începuturilor SUA. Modul de organizare al coloniilor era diferit, ele fiind unite numai de religia protestantă a locuitorilor lor şi de dorinţa de a-şi decide singure soarta.

   Treptat în aceste teritorii s-a dezvoltat economia; în Nord predomina industria, iar în Sud agricultura, practicată pe mari plantaţii lucrate de sclavi negri.

Angliaa comis o serie de abuzuri la adresa acestor colonii, generând dorinţa de a rupe legăturile cu metropola:

-li s-a interzis coloniştiilor să se extindă la Vest de Munţii Alegani

-li s-a impus să platească taxa vamală la Londra pe zahar importat şi să redacteze toate documentele pe hârtie timbrată (Legea Timbrului-1765). Împotriva acestor abuzuri au protestat personalităţile din cele 13 colonii (Patrick Henry, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson) şi asociaţiile de voluntari numite generic, Fii libetăţii. Dacă într-o primă fază conflictul dintre Londra şi colonii a avut un caracter economic, ulterior acesta s-a transformat într-un conflict politic, în sensul în care coloniile luptau pentru a fi reprezentate în parlamentul britanic şi pentru a se conduce de sine stătător, prin proprii reprezentanţi aleşi.

   Ruptura decisivă s-a produs în anul 1773, când Anglia a impus celor 13 coloniii să cumpere ceai numai de la Compania Indiilor Orientale. Reacţia americanilor a avut loc la 16 decembrie 1773, când colonişti americani deghizaţi în indieni au aruncat în mare încărcătura de ceai a navelor britanice din portul Boston. Acest eveniment a rămas cunoscut în istorie ca Partida de ceai de la Boston.

Reprezentanţii coloniilor s-au organizat din punct de vedere politic în 1774 când s-a întrunit primul congres continental de la Philadelphia, unde s-a decis respingerea autorităţii parlamentului de la Londra şi boicotarea produselor britanice. Cu ocazia a celui de-al doilea congres continental de la Philadelphia, la data de 4 iulie 1776 afost adoptată Declaraţia de Independenţă a coloniilor faţă deAnglia, citită de Thomas Jefferson. Ziua de 4 iulie a devenit ziua naţională a Statelor Unite.

A urmat un război americano-englez, cunoscut ca războiul de independenţă, câştigat de armataamericanăcondusă de generalul George Washington. Lupta americanilor pentru independenţă a determinat reacţii de solidaritate în Europa, numeroşi voluntari europeni luptând alături de colonişti: marchizul fracez La Fayette, polonezul Kosciuszko, germanul von Kalb. Armataamericanăi-a învins pe englezi în bătăliile de laSaratoga (1777) şiYorktown (1781). În anul 1783 independenţa SUA a fost recunoscută pe plan internaţional cu ocazia congresului de pace de la Paris. În anul1787 afost elaborată Constituţia SUA, care stabilea un regim de republică federală bazat pe principiul separării puterilor în stat:

-puterea executivă: o are preşedintele, care îndeplineşte şi funcţia de prim ministru. El este ales pe un mandat de 4 ani, putând deţine maxim 2 mandate. 

-puterea legislativă o are Congresul alcătuit din Senat şi Camera Reprezentaţilor.

-puterea judecătorească: o are Curtea Supremă


deeaaa78: sigur este bine?
devinavasko: da acum depinde de ce ai invatat si tu daca ti se pare ca e prea mult mai tai iar daca ti se pare prea putin poti sa mai adaugi din lectie
deeaaa78: referatul asta este pentru nota, înțelegi si tu
devinavasko: inteleg am scris bine
deeaaa78: buna, ai putea sa ma ajuți cu un exercițiu la chimie, te rog?
deeaaa78: buna, ai putea sa ma mai ajuți la istorie, tot cu un eseu? te rog frumos
Alte întrebări interesante