Referat despre functii de nutritie
Răspunsuri la întrebare
Per că te-am ajutat
Metabolismul reprezinta totalitatea proceselor bilogice si biochimice care asigura autoconservarea organismului.
Ansamblul reactiilor de sinteza a substantelor proprii organismului, care au loc cu consum de energie, constituie anabolismul (asimilatia). Au loc si reactii de degradare a unor substante componente ale organismului, acest proces permite eliberarea treptata de energie si este denumit catabolism (dezasimilatia).
Nevoile de substante si energie ale organismelor vii sunt satisfacute prin procese de nutritie. Dupa modul de realizare poate fi autotrofa, heterotrofa sau mixotrofa.
Organismele au nutritie autotrofa atunci cand prezinta capacitatea de a sinteza substantele organice din substante anorganice, utilizand o sursa de energie externa.
Plantele, muschii, algele si unele bacterii utilizeaza energia luminoasa si sunt denumite fotosintetizante, deoarece procesul de nutritie este fotosinteza.
Unele bacterii utilizeaza energia chimica, acestea se numesc chemosistetizante, iar procesul prin care se sintetizeaza se numeste chemosinteza.
Dupa stratul oxidat, bacteriile chemosistezante sunt: sulfuroase, ferunginoase, hidrogenobacterii si nitrificatoare.
Bacteriile chemosistezante indeplinesc functii importante in natura:
- reintroducerea in circuitul biogeochimic a unor elemente fundamentale
- formarea unor zacaminte metalifere
- eliminarea efectului toxic al unor substante prezente in anumite medii de viata.
Nutritia heterotrofa exista la majoritatea plantelor care nu au clorofila.
Organismele cu nutritie heterotrofa nu au capacitatea de a sintetiza substantele organice necesare, acestea fiind preluate din mediul lor de viata. Unele isi procura substantele organice necesare din corpul altor organisme vii - organisme parazite. Plantele parazite isi absorb substantele organice din organismele vii pe care le paraziteaza, de exemplu, tortelul paraziteaza lucerna, trifoi, vita-de-vie. Ele au unele adaptari specifice: lipsa frunzelor verzi, prezenta haustorilor care ajung la vasele liberiene ale gazdelor si prezenta unui numar mare de seminte. Altele se hranesc cu substante organice rezultate din descompunerea organismelor moarte sau numai a unor fragmente de organisme - organisme saprofite (unele bacterii, majoritatea ciupercilor).
Nutritia mixotrofa este mai putin raspandita in lumea vie. Organismele mixotrofe, pot utiliza, in functie de necesitati, atat substante organice cat si anorganice.
Din aceasta categorie fac parte: euglena verde, plantele semiparazite, plantele carnivore.
Functiile de nutritie la plante includ procurarea, circulatia si pregatirea hranei. Eliberarea de energie prin respiratie si depozitarea substantelor de rezerva.
Fotosinteza
Fotosinteza este procesul prin care plantele verzi sintetizeaza din substante anorganice substante organice, in prezenta luminii.
Substantele amorganice folosite sunt in general: apa, dioxidul de carbon si sarurile minerale. In acest timp se elibereaza oxigen an atmosfera si se stocheaza energie in legaturile chimice ale substantei sintetizate. Astfel are loc conversia energiei solare in ebergie chimica.
Energie luminoasa
Formula fotosintezei: CO2 + H2O C6H12O6 + O2
clorofila
Energia luminoasa este captata cu ajutorul pigmentilor asimilatori, clorofile. Acestia sunt localizati in cloroplaste (plante) si cromomatofori (alge) sau in incluziuni (bacterii).
Cloroplastele sunt organite celulare specializate pentru realizarea fotosintezei. Acestea contin sistemul tilacoidal unde sunt localizati pigmentii asimilatori.
Fluorescenta este proprietatea unor substante de a emite lumina cat timp sunt iradiate cu radiatii luminoase sau ultra-violete.
Solubilitatea: sunt solubile numai in solventi organici (alcooli, acetona, cloroform), cu ajutorul carora pot fi extrase substante vegetale.
Spectrul de absorbtie. Clorofilele au capacitatea de a absorbi selectiv radiatii ale spectrului vizibil. Spectrul de absorbtie ale pigmentilor difera astfel organismele s-au adaptat la mediul in care traiesc.
Conversii energiei solare in energie chimica se realizeaza prin descompunerea apei care constituie donorul de electroni (e-) si protoni (H+).
Fotosinteza se desfasoara in doua etape: de lumina si de intuneric.
Etapa de lumina consta in reactia de fotoloza a apei cu ajutorul energiei luminoase transmise de clorofila. (are loc in membrana tilacoidala)