Geografie, întrebare adresată de serbanmariamadalina8, 8 ani în urmă

referat despre harta la geografie ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de raynflower6
0
Aşa cum în cazul unei table de şah fiecărui pătrat îi corespunde o literă şi o cifră, adică poziţia sa este definită pe baza unui indicativ de forma B6, C3, E2, etc., la fel şi indicativul hărţii permite definirea poziţiei teritoriului cartografiat pe suprafaţa terestră.
Indicativul hărţilor topografice derivă din cel al hărţii internaţionale a lumii în proiecţie Gauss – Krüger, realizată la scara 1 : 1 000 000. Aceasta rezultă din împărţirea globului terestru în fuse longitudinale de câte 6º şi în zone latitudinale de câte 4º. Pentru reprezentarea zonelor situate dincolo de paralelele de 88º s-au utilizat proiecţii azimutale, care nu se încadrează în indicativele pe care le vom urmări în continuare.
Cele 60 de fuse longitudinale au fost numerotate de la 1 la 60, în sens invers acelor de ceasornic, începând de la meridianul de 180º. În latitudine au rezultat 22 de zone pentru fiecare emisferă, care la rândul lor au fost notate cu literele majuscule ale alfabetului latin, de la A la V. A rezultat un fel de tablă de şah pe sferă, astfel încât fiecărui trapez obţinut prin împărţirea globului terestru în zone latitudinale şi fuse longitudinale îi corespunde un indicativ de forma C – 36, H – 11, etc. Pentru a se distinge teritoriile din emisfera sudică, în faţa indicativului se înscrie litera S, aşa încât indicativele de mai sus vor arăta astfel : SC – 36 şi SH – 11.
Alte întrebări interesante