Studii sociale, întrebare adresată de camaraelena541, 8 ani în urmă

referat despre igiena urechilor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andraa1016
12

Răspuns:

Urechea este organul auzului si al echilibrului, iar traumele si acumularea de cerumen (ceara) pot duce la pierderea partiala sau totala a acestor simturi. De aceea, igiena corecta a urechii este importanta nu numai pentru un aspect ingrijit, ci si pentru sanatate.

Ca si în cazul altor organe, nici lipsa completa a igienei nu e buna, dar nici igiena excesiva.

Pentru curatarea urechii sunt foarte des folosite betigasele de plastic cu o bucata de vata in capat, pe care majoritatea persoanelor le introduc in canalul auditiv, pentru a scoate ceara. De fapt, aceste betigase sunt facute pentru a curata pavilionul urechii (cartilajul exterior) si pliurile sale, nu pentru a fi introduse in ureche. Ce risti daca le folosesti incorect? In primul rand, intr-o clipa de neatentie poti sa-ti ranesti timpanul. Se poate intampla mai ales la copiii mici. In al doilea rand, folosirea betigaselor este inutila pentru ca, desi scot o parte din cerumen, o cantitate mai mare este impinsa inauntru, catre timpan, impreuna cu praful si murdaria pe care a acumulat-o. Astfel creste riscul infectiilor si se grabeste formarea dopului de ceara. In sfarsit, folosirea repetata a betigaselor raneste canalul auditiv (nu este neaparat sa simti) si o zgarietura cat de mica este punctul de plecare al unei infectii. Acelasi efect il pot avea castile de telefon sau MP3 player, mai ales cele de tip in-ear, care se introduc in canalul auditiv.

Cum se face igiena corecta a urechii? Cel mai important: nu introduce nimic pe canalul auditiv (betigase, scobitori, agrafe, unghia, etc.). Spala pavilonul urechii, cu apa si sapun, apoi sterge-l bine. La nevoie, curata si intrarea in canalul auditiv, dar cu buricul degetului, nu cu unghia. Asta ar trebui sa fie de ajuns. Nici nu scoti cerumenul care are si el rolului sau, nici nu impingi nimic inauntru. Daca secretia devine mai abundenta si aceasta metoda de igiena nu mai este de ajuns, probabil ca ceva nu este in regula si trebuie sa consulti medicul.

(sper ca este pe placul tau si ca te am ajutat!!

Alte întrebări interesante