referat despre ioni, chimie
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Un ion este un atom sau în general un grup de atomi care are o sarcină electrică nenulă. Un atom neutru din punct de vedere electric are un număr de electroni egal cu numărul de protoni din nucleu, și se poate ioniza prin schimbarea acestui echilibru.
Termenul „ion“ , a fost introdus de chimist englez si fizician Michael Faraday în 1834 pentru a descrie speciile chimice care se deplasează de la un electrod la altul în soluție apoasă. Ionul Cuvântul provine din cuvântul grecesc ionul sau ienai , ceea ce înseamnă că „pentru a merge.“ Deși Faraday nu a putut identifica particulele se deplasează între electrozi, el știa că metalele dizolvate într-o soluție la un electrod și un alt metal a fost depus din soluție la celălalt electrod, deci materia a trebuit să fie în mișcare sub influența unui curent electric.
Ionii pot fi grupate în două mari categorii: cationi și anioni. Cationii sunt ioni care transporta o sarcină pozitivă netă , deoarece numărul de protoni din specia este mai mare decât numărul de electroni. Formula pentru un cation este indicat printr - un superscript după formula care indică numărul taxei și un semn „+“. Un număr, dacă este prezent, precede semnul plus. În cazul în care numai un „+“ este prezent, aceasta înseamnă că taxa este +1. De exemplu, Ca 2+ indică un cation cu o taxa de 2.
Anionii sunt ionii care transporta o sarcină negativă netă. În anioni, există mai mulți electroni decât protoni. Numărul de neutroni nu este un factor dacă un atom, o grupare funcțională sau moleculă este un anion. Asemenea cationi, taxa pe un anion este indicată cu ajutorul unui superscript după o formulă chimică. De exemplu, Cl - este simbolul pentru anionul clor, care poartă o singură sarcină negativă (-1).
Mai multe studii au arătat faptul că ionii pozitivi afectează aparatul respirator, tulburând funcțiile sistemului bronșic.
Pe de altă parte, ionii negativi sunt benefici pentru organism datorită efectelor calmante. Ionii negativi ajută ritmurile respiratorii și cardiace.
Unii ioni ne pot influența starea de bine. Mai mule cercetări au dovedit faptul că ionii negativi aduc beneficii asupra organelor corpului, creând totodată o stare de armonie. Așa se explică de ce, când ajungem în anumite localități, starea noastră se schimbă brusc. În unele orașe ne simțim mai bine, iar în altele nu.
Explicație: