Biologie, întrebare adresată de PhantomFox, 8 ani în urmă

Referat despre licheni de 2 sau mai multe pagini va rog
Dau coroana :]​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andramariana6
4

Răspuns:

Formele caracteristice ale acestor plante nepretentioase , pe care le gasim raspandite , ca o crusta , pe pietre si copaci , ne sunt cunoscute tuturora. Aspectul lor neinsemnat nu tradeaza faptul ca ele ar fi organisme care ne-au permis de mult cunoasterea mai profunda a fenomenului de simbioza . Caci lichenii nu constituie un organism unitar , ca muschii , copacii sau celelalte plante . Ei sunt formati din doua organisme diferite , care traiesc in simbioza si exercita o influenta reciproca multilaterala .

Masa lichenilor este formata dintr-o retea groasa de hife de ciuperci , numita PLECTENCHIM , asemanatoare celor pe care le formeaza corpurile de fructificatie ale ciupercilor . Intre hife se gasesc insa alge , de obicei unicelulare , dar totdeauna verzi , care traiesc in simbioza cu ciupercile .

Relatiile privind schimbul de substante intre cei doi parteneri ( ciuperca si alga ) sunt foarte asemanatoare cu cele intalnite la micorize . Alga verde formeaza prin asimilarea dioxidului de carbon , hidrati de carbon , din care , fara indoiala profita si ciuperca . Pe de alta parte , aprovizionarea din abundenta a algei cu apa si substante nutritive se face prin reteaua miceliana a ciupercii .

Deosebit de interesant este faptul ca influenta reciproca a partenerilor nu se limiteaza numai la relatiile fiziologice , ci se extinde si in domeniul morfologic , constitutional . Cu alte cuvinte , partenerii isi schimba aspectul in momentul cand intra intr-o simbioza . Atunci cand creste fara alge , adica in afara simbiozei , ciuperca are un aspect care nu prezinta nici o asemanare cu lichenii . Simbioza dintre o anumita specie de alge si o anumita specie de ciuperci duce la aceleasi forme de licheni . Daca insa aceeasi alga intra in simbioza cu alte ciuperci , obtinem forme noi , tipice pentru combinatia respectiva .

Uneori s-a reusit sa se “fabrice” licheni prin combinarea unor parteneri potriviti . De fiecare data s-a putut constata ca treapta de organizare a lichenilor a depasit considerabil treapta pe care algele sau ciupercile ar fi putut-o atinge in mod independent . Aceasta constituie un exemplu impresionant si convingator despre esenta simbiozei. <<<


PhantomFox: mulțumesc mult!:)
andramariana6: coroana?
andramariana6: Te rog
PhantomFox: nu știu de ce nu îmi apare dar o sa incerc așteaptă un pic stai
andramariana6: Bine astept cat este nevoie
andramariana6: multumesc
andramariana6: :)
PhantomFox: insfarsit mi-o aparut butonul de coroana :')) ți-am dat coroana și mulțumesc iară pt. ajutor <3
andramariana6: cu drag si multumesc si eu:)
Alte întrebări interesante