Fizică, întrebare adresată de rafaelapurple130918, 8 ani în urmă

Referat despre Newton de o pagină pls am nevoie repede și mersi ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stefanhealth3
4

Răspuns:

Newton a fost primul care si-a dat seama de aceasta. Spencer ne comunica urmatoarele cuvinte ale lui Newton, rostite cu putin timp inaintea mortii sale :”Nu stiu cum arat eu in fata lumii, dar mie mi se pare ca sunt un baiat care se joaca pe malul marii si se distreaza cautand din timp in timp pietricele mai colorate decat de obicei, sau o scoica rosie, in timp ce marele ocean al adevarului se intinde necunoscut in fata mea”.

Newton s-a nascut in anul izbucnirii marelui razboi civil in Anglia, a fost martorul executarii lui Carol I, al domniei lui Cromwell, al restaurarii Stuartilor, al asa-numitei “glorioase revolutii, fara varsare de sange” din 1688 si a murit in varsta de 85 de ani, cand regimul constitutional era consolidat ; el a fost contemporanul lui Petru I si al lui Ludovic al XIV-lea. Dar furturile politice n-au lasat, pare-se, urme adanci asupra vietii lui Newton. El a ramas, cel putin in aparenta, un “filozof” apolitic, in acel sens larg in care cuvantul era folosit in vechime.

Viata lui Newton a decurs linistita, pasnica si monotona ; el a murit necasatorit, iar calatoriile lui s-au marginit la mici distante, netrecand granitele Angliei. Newton s-a bucurat de o sanatate robusta, niciodata nu a avut prieteni apropiati, de o varsta cu el.

Cu toata amploarea extraordinara a preocuparilor sale stiintifice, Newton nu a fost un geniu universal, ca Leonardo da Vinci, sau un “polihistor”, ca Leibniz. Gandirea si activitatea lui s-au concentrat asupra “filozofiei naturale” sau a fizicii, matematica si astronomie.

Preocuparile teologice si istorice ale lui Newton pot fi considerate doar ca un tribut inevitabil pe care l-a platit epocii, ca si multi dintre contemporanii lui, desi el insusi era uneori inclinat sa considere preocuparile sale in domeniul teologiei si religiei drept activitatea lui principala.

Newton s-a nascut in satul Woolsthorpe, situat la 10km sud de oraselul Grantham, in apropierea tarmului rasaritean al Angliei.

Despre originea familiei Newton din Woolsthorpe exista foarte putine informatii. Pana la dobandirea titlului de noblete, Newton se interesa, pare-se, foarte putin de strampsii lui. Cum se intampla adeseori, familia isi amintea, dintre stramosi, numai de bunici. Este aevarat ca dupa ce a devenit “sir Isaac”, Newton a prezentat Camerei heraldice un tablou genealogic oficial, cuprinzand pe toti ascendentii sai pana la tatal stra-strabunicului, John Newton.

In 1656, mama lui Newton ramasese vaduva si s-a inapoiat la Woolsthorpe cu trei copii - fratele si surorile lui Isaac. Baiatul avea 15 ani; el putea fi un ajutor in gospodarie si mama l-a adus in 1658 de la Grantham inapoi la Woolsthorpe. El a ramas la tara 2 ani, un timp destul de indelungat pentru un adolescent. In afara de cateva anectode, se stie foarte putin despre aceasta perioada importanta din viata lui Newton, cand s-au format caracterul si inclinatiile lui .

Sper sa te ajute


rafaelapurple130918: MULTUMESC MULT
stefanhealth3: cuplacere
stefanhealth3: dacă este prea lung scrii doar o parte
rafaelapurple130918: neh e perfect și încă odată mulțumesc
Alte întrebări interesante