Referat despre soc de maxim 2 pagini
Vreau 2 persoane sa raspunda si vreau cele mai bune referate
Dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Socul (Sambucus L.) este un gen de plante din grupa arbuștilor, cu 20-30 de specii. Genul face parte din familia Adoxaceae. Cea mai cunoscută specie este socul negru (Sambucus nigra).
Acest arbust, cu ramurile adesea curbate, are o înălțime de la 1 la 10 metri. Scoarța acestuia are culoarea verde-gri și este fisurată. Frunzele, și cu precădere cele dintâi, apărute primăvara, reprezintă o atracție pentru numeroase insecte, și dintre acestea mai ales pentru fluturii de noapte.
Florile hermafrodite, ce apar la începutul verii, sunt parfumate, pe când frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Florile au câte cinci stamine și cinci petale de culoare albă.
Fructele se prezintă sub forma unor bobițe negru-violacee de 6–8 mm, dispuse în ciorchine. Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, intoxicațiile manifestându-se prin vomă și diaree.Fructul este o baca neagra.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele si coaja. Socul infloreste din luna iulie sau august.
Recoltarea fructelor se face din luna mai pana in luna iunie, in perioada de inflorire. Scoarta se recolteaza doar de la ramurile de 1-2 ani, incepand din luna septembrie pana in octombrie.
Socul are actiune laxativa, galactogena, sudorifica, diuretica, antireumatica, purgativa, antispastica.
Planta contine glucozid, sambunigrosida, nitrat de potasiu, acid malic, citric, acid tant, sambucosida, terpens, mucilagii, tanin, coilna, ulei eteric, vitamina c, substante minerale, flavonide.
Uz intern:
- florile - constipatie, gripa, arteroscreloza, tuberculoza, cistita, boli oculare, boli renale, febra, cefalee, tuse cu expectoratie, bronsita, afectiuni biliare, varsaturi - sub forma de infuzie sau decoct.
- frunzele - diaree, dizenterie, edeme, ascita - sub forma de infuzie sau decoct.
- scoarta - reumatism, guta, litiaza urinara, nefrita, epilepsie - sub forma de infuzie sau decoct.
Uz extern:
- frunze - intepaturi de insecte, muscaturi de vipera, epistaxis - sub forma de cataplasma, compresa, bai locale
- flori - eczeme, furuncule, erizipel, abcese cutanate, panaritii, flegmoane, ulcerenecrotice, hemoroizi, comedoame, degeraturi, conjuctivita, blefarita, orjelet, otita, nevralgii dentare, arsuri, contuzii - sub forma de cataplasma, compresa, bai locale
Efecte adverse:
- Consumul in cantitati mari de soc sub orice forma neavizat de medic poate duce la iritatie gastro intestinala, varsaturi, piroziss, iritatii faringiene, diaree, insuficienta respiratorie, convulsii. Florile si frunzele proaspete pot determina dermatite de contact iritative.
sper să te ajute!!!