Latina, întrebare adresată de Geluro, 8 ani în urmă

Referat despre un mit si o legenda despre Daci.
Cum l-a infrant Traian pe Decebal
Despre Dochia.
Aveti la alegere.
Dau coroana !!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ianismonteoru
5

Răspuns:

Explicație:

        Istoricul grec Herodot scrie ca in spatiul carpato-dunareano-pontic locuiau niste oameni „drepti si viteji”, numiti geti sau daci ,  care s-au luptat cu persii in 514 i. Hr.

     Barbatii daci erau de statura potrivita, purtau plete si barba. Portul lor era in general asemanator cu acela al taranilor romani: camasi lungi, itari, cojoace, opinci,  caciuli.   Femeile dace purtau camasi cu cusaturi inflorate si fustelungi si largi. Isi strangeau parul intr-un coc si, uneori, se imbrobodeau cu marame frumostesute

                                         

CUM TRAIAU DACII

           Cele mai importante ocupatii ale dacilor erau pastoritul si agricultura. Cresteau animale si albine, vanau, pescuiau.

           De asemenea, dacii erau mesteri iscusiti. Scoteau fier din munti si isi faceau arme si unelte. Din aur isi confectionau podoabe.

           Se ocupau si cu olaritul, iar obiectele din ceramica le ornamentau cu desene si crestaturi.

           Dacii se ocupau si cu comertul. Vindeau negustorilor straini grane, vite, miere, ceara, lemn si altele. Cumparau de la acestia unelte, arme, podoabe, amfore cu ulei.

           Ei isi faceau case din lemn sau din piatra pe care le acopereau cu stuf, paie sau sindrila. In munti inaltau cetati semete, inconjurate cu  ziduri de piatra.

           In razboi se luptau cu sabii incovoiate, lanci, prastii, arcuri cu sageti. Se aparau cu scuturi ovale, iar pe cap purtau coifuri de metal. Aveau un steag in forma de cap de lup cu gura deschisa, prin care suiera vantul in valtoarea bataliilor.

        Dacii se rugau mai multor zei, dintre care cel mai puternic era Zamolxis. Credeau in nemurire si intr-o viata fericita dupa moarte pentru cei cazuti in lupte. Asta ii facea sa fie neinfricati in batalii.

           Din cinci in cinci ani sacrificau un om pentru imbunarea lui Zamolxis. Isi ardeau mortii, iar cenusa rezultata o puneau intr-o urna  pe care o ingropau.

           Scriau cu ajutorul alfabetului grecesc si, mai tarziu, latin. Aveau cunostinte bogate de botanica, medicina, astronomie.

 

 

           Din multimea regilor geto-daci se remarca marele Burebista. El a reusit sa-i uneasca pe daci intr-un stat mare si puternic, numit Dacia.

           Dupa mai bine de 100 de ani, a urcat pe tronul Daciei un alt mare rege: Decebal.

           Capitala Daciei era la Sarmizegetusa (langa Deva).

- LECTURA -

           Un vechi istoric roman scrie ca Decebal „era priceput in ale razboiului si iscusit la fapta; stiind cand sa navaleasca si cand sa se retraga la timp, mester in a intinde curse, viteaz in lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si a scapa cu bine dintr-o infrangere; pentru care lucruri el a fost mult timp pentru romani un potrivnic de temut.”

           Ca sa arate iscusinta lui Decebal, acelasi istoric povesteste ca acesta, temandu-se ca nu cumva romanii sa inainteze prea repede spre cetatea Sarmizegetusa, unde-si aveau resedinta, a dat porunca sa se taie multi arbori dintr-o padure care strajuia drumul. A lasat doar trunchiuri inalte cat un stat de om.

           Apoi a pus sa se rezeme arme de aceste trunchiuri de copaci. Din departare, romanii au crezut ca erau intr-adevar soldati. S-au temut de multimea lor si s-au retras. Asa, macar o vreme, Decebal a scapat tara de primejdie.

CIVILIZATIA ROMANA

           In anul 753 i.Hr. s-a intemeiat cetatea Roma, supranumita si Cetatea eterna. Locuitorii acesteia se numeau romani. Ei au cucerit pe rand multe tari si popoare si au format un stat mare si puternic, numit Imperiul Roman. Acesta ajunsese cel mai intins stat din acea vreme. El se considera stapanul lumii.

           Imperiul Roman avea armate numeroase, bine inzestrate si bine organizate. O armata era compusa din legiuni cu cate 6 000 de soldati care luptau calare si pe jos. Dispuneau de masini de razboi cu care aruncau sulite, bolovani, de turnuri mobile pentru arcasi, berbeci pentru spargerea zidurilor de cetate.

   Romanii  aveau  corabii de lupta, dotate cu vasle uriase, la care trageau zeci de sclavi. Serviciul militar dura zeci de ani. Soldatii erau echipati cu coifuri, platose din piele sau metal, lanci, sabii scurte, drepte si cu doua taisuri, scuturi. In caz de infrangere, generalii dadeau ordin de decimare: fiecare al zecelea soldat era ucis. Imperiul Roman a fost cea mai mare putere a lumii vechi.

 

Alte întrebări interesante