Geografie, întrebare adresată de mimi789, 8 ani în urmă

Referat despre un oras din capitala asiei
ESTE URGENTTT ,DAU COROANA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
5

Răspuns:

-AM ALES ORAȘUL BEIJING-

Beijingul este capitala si al doilea oras ca marime din Repubilca Populara Chineza. El este nu numai un centru commercial modern ci adaposteste si cateva dintre cele mai vechi constructii din China.

Localizat in N-E chinei, la capatul Nordic al triunghiularei Campii Chineze de N., Beijingul este situat la aprox. 160 Km vest de golful Chihli de la Marea Galbena. Orasul, cel mai mare din china dupa Shanghai, a fost cu cateva intreruperi, capitala inca in 1272 , de cand conducatorul mongol Kublai Han a intemeiat aici o fortareata. Beijingul este situat la convergenta sudica a mai multor trecatori montane , care fac legatura intre campia Chineza de N cu Muntii, campiile si podisurile din teritoriul chinez al frontierei nordice. Astfel Beijingul este cea mai importanta poarta intre China si regiunea vasta din interiorul Asiei Centrale.

Varietatea formelor de relief

La mijlocul anilor 1990, doar orasul avea aprox. 6 milioane de locuitori, iar intreaga regiune metropolitana avea o populatie de 12 milioane. Beijingul este cel de-al 11-lea oras ca marime din lume. Centrul Beijingului ocupa 4.567 km2 , iar Marele Beijing are o suprafata totala de aprox. 16.800 km2. Aproximativ doua treimi din ea este deluroasa , mai ales in N-E unde se prelungeste spre Muntii Yen, si in N-V unde se inalta Muntii Daihang (Taihang), care ating peste 1000m. Suprafata ramasa a orasului este zona joasa, situata la aprox. 30m-40m deasupra nivelului marii .Aceasta zona este numita de geologi Golful Pekin si se deschide pe extremitatea sudica si estica spre Marea Campie Chineza de Nord.

Iernile reci

Beijingul are o zona temperate, un climat continental musonic, ceea ce face ca iernile sa fie lungi, reci si uscate.Curentii reci de aer proveniti dinspre Siberia influenteaza in mare masura clima si media temperaturilor inregistrate in ianuarie este coborata, de minus 4 grade C.Vara cand aerul cald si umed provenit dinspre sud-vest adduce ploi, cade aproape intrega cantitate de precipitatii anuala, de 635 mm. Iulie este cea mai calda luna cu o temperature medie de 26 grade C.

Beijingul are o istorie indelungata si uneori sangeroasa. Fondat in c.700 i.Hr. de dinastia Zhou ca oras de frontiera, Beijingul a fost capitala regatului Yen in perioada de primavara si toamna (722 481 i.Hr.), pana la unificarea Chinei in 221 i.Hr., de catre Shi Huangdi (Shih Huang-ti),primul imparat al dinastiei Qin (Chin).Din 947 d.Hr. pana in 1125, Beijingul a servit drept cea dea doua capitala a dinastiei Liao si principala capitala a celei care i-a succedat, dinastia Jin (Chin) (1126 1234). Mai tarziu a devenit capitala dinastiilor Yuan (1279-1368), Ming (1368-1644) si Qing (Ching) (1644-1911). In 1420 sub dinastia Ming, orasul a primit denumirea de Beijing , in chineza insemnand orasul de nord.

Rascoala Boxerilor(1900-01) a inceput in Beijing ca o incercare de indepartare a influentelor colonialiste din oras. Ulterior la Beijing a izbucnit miscarea intelectualilor de la 4 Mai (1919-21)si s-a raspandit in restul tarii.Cel de-al doilea razboi chino-japonez (1937-1945), prin care Japonia a Incercat sa cucereasca China, a inceput cu o ciocnire izbucnita la Podul Marco Polo din oras. Din 1911 pana in 1949, timp in care capitala tarii a fost mutate in diferite alte orase, printre care Nanjing , Beijing-ul era numit Beiping (Peiping sau pacea din nord). In 1949 , la proclamarea Republicii Populare Chineze, orasul a devenit din nou capitala si s-a revenit la vechea sa denumire. In 1976 Beijingul a fost centrul tulburarilor politice din timpul luptei pentru putere care a urmat mortii vechilor lideri comunisti Ciu En-Lai si Maotzedun in Ianuarie, respectiv August ale acelui an. In 1989 orasul a fost centrul miscarilor studentesti reprimate sangeros si al apelurilor pentru democratie.

Beijingul modern

Municipalitatea Beijingului, infiintat in forma ei actuala in 1959, are un statut politic echivalent cu cel al unei sheng (provincie) si se afla sub directa administrare al guvernului central al Chinei. Orasul este impartit in 10 districte urbane (chu) , inconjurate de 8 comitate (hsien) care au fost anexate prin dezvoltarea urbana intensa din a doua jumatate a secolului XX.

Spre deosebire de majoritatea marilor orase din lume, Beijingul nu are un centru comercial sau o zona centrala unica, usor identificabila. In schimb exista 3 zone concentrice, bine delimitate : cea situata chiar in centru este formata din vechile orase delimitate prin ziduri, dintre care cel mai vechi este Orasul Interior sau Tatar.

Dispunerea simetrica

Una dintre cele mai izbitoare trasaturi ale acestei parti a Beijingului este dispunerea sa simetrica, rectangulara, in jurul unei linii drepte, unice, dispusa de la nord la sud.

Sper ca nu am scris prea mult, dar cam asa ar trebui sa arate un referat!

Sper ca te-am ajutat! Pot primi coroana te rog? :)


mimi789: multumesc mult ! imidiat ce va aparea coroana o sa primesti promit !!!
Utilizator anonim: Mulțumesc Enorm!
Alte întrebări interesante