Istorie, întrebare adresată de leumitica, 9 ani în urmă

Referat doua pagini de caiet mare sau o pagina si jumatate:
1) Tara romanesca si Imperiul Otomanin vremea lui Mircea cel Batran
                                           sau
2) Stefan cel mare - Domnul crestin al Moldovei 
 Una sau amandoua din cele doua
 Va rog sa ma ajutati va rog foarte mmult !!!!!!!!!!!! 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
5
Tara Romanesca si Imperiul Otomanin vremea lui Mircea cel Batran

         In aceasta perioada Imperiul otoman se afirma ca un puternic element de unitate si odata cu marirea teritoriului sau ii sporesc si puterea si atributiile. Tot in aceasta perioada Imperiul otoman isi reorganizeaza armata si administratia..
         Cucerirea Peninsulei Balcanice de catre otomani s-a desfasurat treptat, metodic si neintrerupt.
         In 1390-1391 in interiorul granitelor stapanite de Mircea cel Batran se aflau si ,,parti tataresti'', regiune aflata in nordul Gurilor Dunarii, de la Prut si pana la varsarea Nistrului in Mare.
        O cronica bulgara din secolul XVIII spune ca o parte a oastei lui Murad, care se indrepta spre Tara Romaneasca a fost batuta de ,,vlahi si toti turcii, pana la unul ...s-au inecat in Dunare''.
      Deci, Imperiul otoman a tot continuat sa inainteze in Peninsula Balcanica, astfel ca in anul 1393 erau la granitele Tarii Romanesti. Astfel o serie de posesiuni ale lui Mircea (cum ar fi Silistra), aflate astazi pe teritoriul Bulgariei au intrat pe mainile otomanilor. In primavara lui 1394, Mircea trimite o armata pentru a alunga garnizoana turca care se instalase la Karinovasi. Suparat, Baiazid pregateste o campanie de pedepsire a lui Mircea -lupta de la Rovine. Lupta o fost destul de sangeroasa, iar din cauza pierderilor suferite, Baiazid ,,s-a inspaimantat si a fugit''.
       Pe plan extern au loc o serie de scimbari - aliatul lui Mircea, Roman voivod este inlaturat de la domnie, urmasul sau manifestandu-si deschis ostilitatea fata de Tara Romaneasca. In 1395 incheie un tratat de alianta cu Sigismund de Luxemburg.
      In 1396 se realizeaza o expeditie impotriva otomanilor, expeditie initiata chiar de Sigismund. Insa, confruntarea de la Nicopole se termina cu un dezastru, fiind infranti de Baiazid.
       Dezastrul de la Nicopole anticipa o amenintare iminenta pentru Tara Romaneasca, dupa ce otomanii au desfiintat statul bulgar de la Vidin.
       Pozitia lui Mircea se consolideaza in cursul anului 1397 si reuseste sa iasa victorios in fata lui Baiazid.
      In 1401, Mircea reuseste sa zdrobeasca oaste venita dupa prada si condusa de Evrenos bei. Mircea, reuseste astfel sa-si adauge niste teritorii si sa fie privit ca un eliberator.
     Mircea a continuat actiunile antiotomane pana in clipa in care a inchis ochii (1418).


leumitica: multumesc foarte foarte mult
motanudeea: cpl
Alte întrebări interesante