referat evaluarea in contabilitate de 2 pagini
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
Evaluarea in Contabilitate
▪︎Noțiunea de Contabilitate
Contabilitatea maso ara și înregistrează, în unități monetare, elementele patrimoniale si operatiile care modifica masa patrimoniului.Unita tea monetara se identifica cu banii- in functia lor de masura a valorii.Banul este unitatea de masura avalorii economice.Pe aceasta cale se omogenizeaza masa patrimoniului si secreeaza posibilitatea centralizarii si sintezarii datelor contabile. În mod beton functia banului ca unitate de masura a valorii se realizeaza prin semnul monetar propriu fiecare tari. În România un asemenea semn este leul. In baza elementelor pre zentate mai sus, evaluarea in contabilitate consta in cuantificarea si exprimarea inunitati monetare a marimii elementelor patrimoniale (active, pasive, cheltuieli si veniuri ) si a operatiilor economice si financiare cu modificari intervenite inmasa patrimoniului.
Prin mijlocirea unității monetare, se masoarasi valoare elementelor componente ale patrimoniului.In acest scopse pondereaza cantitatea de evaluare masurata in unitati fizice sau munca cu pretul unitar : pretul, incazul iesirilor, si costul, in situatia intrarilor prin achizitie sau din productie proprie.
▪︎Criteriile evaluarii:
În teoria si practica decontabilitate s-au conturat trei criterii cu privire la evaluarea fluxurilor si stocurilor de active si pasive, cheltuieli - venituri: valoarea de utilitate sau valoare reala.
Primul criteriu, valoarea de utilitate, considera ca valoare trebuie sa reprezinte "costul" sau "sacrificiu l" consimtit pentru a aduce bunul respectiv in pat rimoniu sau ceea ce ar aduce b unul respectiv daca l-am utiliza in intreprindere sau vinde la piata. La aceasta definitie, adaugam și precizarea ca valoare de utilitate poate fi privita si prin prisma "pierderii" sau "sacrificiului" pe care l-arsuporta o intreprindere daca ar fi lipsita de bunul respectiv.
În cadrul pasivelor circumscrise numai ladatorii. valoare de utilitate se traduce prin sumele acceptate a fiplatite in schimbul obligatici create sau sumele asteptate a fiplatite pentru satisfacerea obligatiilor fiscale. Intr'o alta formulare, valoare de utilitate aceasta valoare pe care un comparator potential accepta sa o plateasca pentru cumpararea lui, in starea in care se afla. Sau prin referinta la valoare reala, valoare de utilitate este valoarea recunoscuta de parti in cadrul tranzactiilor directe.
O asemenea vaoare a fost adoptată în contabilitate sub apelativul de valoare justa, respectiv, suma lacare poate fi tranzactionat un active sau decontata o datorie, de buna voie,intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii in care pretul este obiectiv.Sau, intr-o forma mai explicita, valoare reala este recunoscuta de piata in cadrul tranzactiilor directe.In aceeasi lucrare se foloseste sintagma "valoare utila" definită ca o valoare actualizată a fluxurilor de numărviitoare estimare din folosi continua a unui activ si din cedarea sala sfarsitul duratei utile de viață.
▪︎Bazele Evaluarii:
Pornind de la cele patru criterii (valoare de utilitate, valoare reala, valoarea reala, valoarea de piata si timpul) s-au conturat urmatoarele baze de evaluare: costul istoric, costul curent, valoarea de realizare si valoare actualizată.
Costul istoric este o valoare reală din momentul intrarii activelor si crearea datoriilor. In termeni monetari sau inputere de cumparare. reprezintă „sacrificiul" care a fost consimtit pentru aaduce bonul in patrimoniul intreprinde rii la data sa de intrare.
Costul istoric al activelor valoarea aferenta sumei de bani cu care au fost platite sau valoarea reala considera rata la momentul achizitiei sau productiei.In ceea ce priveste costul istoric al pasivelor. aceasta reprezinta valoarea echivalentelor obtinute in schimbul obligatii sau, in anumite imprejurari la valoarea ce se asteapta sa fie platita in numerar sau echivalente ale numerarului pentru a stinge datoriile, potrivit cursului normal al afacerilor.
Costul curent sau de inlocuire reprezintă costul pe care intreprinderea il accepta pentru a dobandi, la nivelul valorii actuale, un bun similar cu cel delimitat la ca obiectiv al evalului uarii.
În cazul activelor, costul curent reprezentare valoare in numerar sau echivalente ale numerarului care ar trebui platita daca acelasiactiv sau unul asemanator ar fi achizitionat sau produs in prezent.Pasivele sunt evaluate la valoarea aferenta sumelor nominale ce ar trebui platite pentru stingerea in prezent a obligației.
Sper că te-am ajutat!