referat hipofiza,tiroida,pancreasul,suprarenalele,glandele sexuale rog urgent temă vacanța
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Hai să le luăm pe rând:
Hipofiza:
Este un organ responsabil cu sănătate organismului nostru. Hipofiza controlează funcțiile tuturor celorlalte glande endocrine. Glandele endocrine sunt hipotalamusul, hipofiza, epifiza, glanda tiroidă, glandele paratiroide, pancreas, glandele renale ( și astea sunt controlate de hipofiza ). Glanda hipofiză este localizată median într-o structură osoasă și se conectează cu hipotalamusul prin tija pituitară și are două componente principale:
1 Adenohipofiza ( asta e hipofiza anterioară )
2 Neurohipofiza ( și asta îi posterioară )
Glanda hipofiză controlează funcțiile glandelor endocrine așa cum am menționat. Hipofiza este împărțită în două zone ( lobi ) și anume hipofiză anterioară (adenohipofiză) și hipofiză posterioară (neurohipofiză).
[Fiecare lob îndeplinește funcții diferite, dar eu prefer să mă opresc aici cu hipofiza]
Tiroida:
Glanda tiroida este o glanda endocrina, care are forma de fluture. Este situata la baza gatului, lungimea fiecarui lob nu depaseste 5 cm, iar greutatea sa nu depaseste 30 de grame la adult. Dimensiunea sa redusa este indirect proportionala cu importanta acestei glande pentru sanatate: tiroida influenteaza modul in care functioneaza fiecare celula, tesut sau organ, de la muschi, oase si piele la tractul digestiv, creier, inima si multe altele. Glanda tiroida indeplineste aceste roluri in primul rand prin secretia hormonilor care controleaza rapiditatea si eficienta cu care celulele transforma substantele nutritive in energie.
[altfel spus, gland tiroida are un rol important in reglarea metabolismulul, astfel incat celulele sa functioneze normal și cam atât e de menționat la tiroidă]
Pancreasu:
Pancreasul este un organ ce este localizat în partea stângă a cavității abdominale, sub stomac. Este o glandă anexă a tubului digestiv, având atât o funcție exocrină (producând sucul pancreatic, ce participă la digestie), cât și una endocrină (secretând doi hormoni antagoniști, insulina, care este un hormon hipoglicemiant, și glucagonul, care este un hormon hiperglicemiant).
Glandele Suprarenale:
Glandele suprarenale, numite și adrenale, sunt glande cu secreție internă ce aparțin sistemului endocrin, situate la mamifere la polul superior al celor doi rinichi, „ca o căciulă”. Ca activitate, suprarenalele sunt importante prin secretarea hormonilor corticosteroizi și catecolaminelor (adrenalină și noradrenalină), fiind responsabile de reglarea stărilor de stres, a rezistenței la infecții și substanțe antigenice, a metabolismului și a sexualității
Glandele sexuale:
[ astea se mai numesc și ,,Gonadele" și practic sunt mai multe glande mixte. Termenul de glande sexuale sau gonadele e generic ]
Sunt glandele specializate producerea gameților (celulele sexuale) și a hormonilor sexuali. La femei, gonadele sunt reprezentate de ovare, care sintetizează ovule, iar la masculi avem testicul (producătoare de spermatozoizi).