Istorie, întrebare adresată de danaanca200067, 9 ani în urmă

referat istorie : formarea poporului roman 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DMJ7
119
Pe scurt...
Prima etapa in constituirea poporului roman si a limbii romane a fost sinteza daco-romana (cucerirea dacilor de catre romani in urma celor doua razboaie si impunerea limbii latine prin procesul de romanizare si factorii sai).

A doua sinteza a fost constituita de aportul popoarelor barbare, dintre acestea cel mai important rol avandu-l poporul slavon. Acestia au origine indo-europeana si au patruns in spatiul romanesc incepand cu secolul al V-lea d.Hr., prima data in Transilvania, apoi in Moldova si Tara Romaneasca. 
La sosirea lor ei au gasit la nord de Dunare un popor aproape format, ceea ce i-a determinat sa paraseasca acest spatiu, migrand in 602 la sud de Dunare, unde vor asimila populatiile locale si impreuna cu bulgarii vor forma etnogeneza bulgareasca.

Prin traversarea fluviului de catre slavi, ei vor imparti romanitatea in doua ramuri:
- romanitatea Nord-Dunareana, din care va rezulta limba romana
- romanitatea Sud-Dunareana, care a fost nevoita dupa anul 602 sa se retraga spre zonele montane ale Peninsulei Balcanice unde vor primi numele de vlahi, avand ca ocupatie principala pastoritul. Cei din sudul Dunarii vor fi numiti aromani, meglenoromani, istroromani.

* Prima atestare documentara a numelui de vlah apare intr-o corespondenta a imparatului bizantin Vasile al II-lea Macedoneanul in 980.

Alte întrebări interesante