Limba română, întrebare adresată de rotarubianca28, 9 ani în urmă

referat la ,,hanul lui Manjoala,,

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Emi612
35
Autorul povesteste cateva intamplari legate de vizita pe care a facut-o la hanul lui Manjoala. Hanul apartinea acum sotiei lui Manjoala, vaduva si foarte priceputa in afaceri.
Dupa ce a pus pe fuga cativa hoti, femeia a capatat renumele de persoana curajoasa.
Autorul era tanar, curatel si obraznic; el a fost foarte impresionat de frumusetea coanei Marghioala, stapana hanului, Si aceasta l-a placut si i-a pus la dispozitie o camera placuta, calduroasa, cu miros de mere si gutui si perdelute albe. Asezandu-se la masa, a calcat din intamplare peste cotoiul cucoanei.
Inainte de a manca, a imbratisat-o pe cucoana Marghioala care nu l-a respins, apoi a urmat o masa copioasa stropita din abundenta cu vin.
Pornindu-se un vant puternic, eroul a hotarat sa plece din nou la drum, dar, datorita starii lui nu a mai putut sa indrume calul; acesta a pornit nauc sarind peste busteni, gropi, fara sa mai poata fi oprit. In calea lor a aparut si un iedpe care autorul l-a pus in desaga lui. Fara sa-si dea seama, calul l-a dus din nou la han dupa o ratacire de 4 ore. Camera si patul il asteptau, iar coana Marghioala a fost foarte fericita sa-l vada din nou.
Autorul a povestit aceste intamplari viitorului sau socru, relatandu-i ca a facut mai multe vizite la coana Marghioala dupa care s-a pocait la un schit si apoi s-au logodit.
Sfarsitul coanei Marghioala a fost tragic: in urma unui incendiu, ea a fost ingropata in hanul sau.
Isi mai aduce aminte ca niste hoti au incercat sa sparga la han, dar totul a iesit prost. Cel mai puternic dintre raufacatori s-a prabusit mort in clipa in care a ridicat recurea sa izbeasca in poarta. S-a intamplat ca chiar atunci treceau pe acolo jandarmii, doi dintre hoti au fugit, iar fratele mortului a incercat sa-l ia pe mort in spinare. La ancheta fratele cel mic se dovedeste a fi mut. De atunci niciun hot nu a mai incercat sa sparga la han.
Ajuns la han, Fanica intreba de coana Marghioala pe care o gaseste om bucatarie. Hangita ii asaza masa in odaie. Cand da sa se inchine observa ca in odaie nu sunt icoane pentru ca fac paduchi, zice cucoana, care, observa naratorul, era o femeie foarte curata. Naratorul isi face cruce spre peretele unde credea ca e rasaritul si in aceasi clipa, sare de sub masa un motan urland spre usa. Fanica isi inchipuie ca l-a calcat pe coada.
Petrecand, astfel, naratorul nu isi da seama ca s-a facut foarte tarziu. Cere sa plateasca si Hangita ii spune ca va plati data viitoare. Naratorul observa ca, stand in usa hanului, femeia facea cercuri in caciula lui. Pleaca si incepe sa o doara capul, durerea incepea cand isi lua caciula din cap. Isi spune ca a baut prea mult vin. Rataceste astfel prin noapte pana cand calul se potigneste. Observa in fata calului ochii stralucitori ai unui ied negru, pe care il ia si il pune in desaga. Calul o rupe nebuneste la fuga pana cand se prabusteste. Iedul sare din dac si o ia spre han.
Afla de la paznic ca se afla in spatele hanului lui Manjoala. Intelege ca toata noaptea se invartise in cerc. Femeia il astepta cu lumina inca aprinsa si cu patul nedesfacut.
Intamplarea este povestita socrului la o cana cu vin. Iordache se arata convins ca motanul era dracul. Ginerele ii raspunde ca daca era dracul, atunci se vede ca dracul te duce si la bune, nu doar la rele.
Povestea Margioalei are si ea un sfarsit: tarziu, cand Hangita se harluise de tot, hanul a luat foc.
COROANA?

rotarubianca28: dar o introducere mai buna ?
rotarubianca28: doar daca mai vrei ....
rotarubianca28: multumesc mult oricum...
Emi612: Nu prea pot sa-ti fac o introducere pentru ca eu tot ce am scris am luat din caietul meu de romana.. Si proful n-a facut si o introducere..
rotarubianca28: aa e okey asa am gasit multumesc foarte mult.......
Emi612: Cu placere!
Alte întrebări interesante