Biologie, întrebare adresată de tibigeorge, 9 ani în urmă

referat mai lung
atitudinea fata de bolnavi

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de veronikatitii
2
Atitudinea statului fata de bolnavii psihic vizeaza, aproape in exclusivitate, aspectele formale ale locului acestora in societate si ale libertatii lor de gandire, de miscare, de comunicare si actiune. Aceste aspecte se regasesc in doua domenii: mentalitatea societatii referitoare la nebunie si institutionalizarea bolnavilor psihic. Le vom analiza in continuare.

1. Modul de "a gandi" nebunia
Modul de "a gandi" nebunia cuprinde totalitatea reprezentarilor pe care statul si le construieste si le formuleaza referitor la nebunie si la bolnavul psihic. Ele se regasesc in mentalitatea despre nebunie si bolnavul psihic, proprii fiecarei societati in parte. in general, distingem mai multe atitudini care contribuie la formarea acestei mentalitati. Acestea sunt: atitudinea sociala, atitudinea moral-religioasa si atitudinea medicala. Le vom dezvolta in continuare.
Atitudinea sociala vizeaza, in primul rand, statutul social al bolnavului psihic. Ea este cea care-i atribuie o anumita "eticheta de separare" in raport cu ceilalti indivizi, considerati normali. Bolnavul psihic este privit cu suspiciune din cauza imprevizibilului conduitelor si actiunilor sale, potentialmcnte antisociale. in spatele "masurilor de protectie sociala" se ascunde "teama societatii" si chiar "repulsia" fata de bolnavii psihic. Asistam, in felul acesta, la un act de segregare, prin care statul si puterea politica vor opera o separatie intre bolnavii somatic (considerati social nepericulosi cu exceptia celor cu boli infectocontagioase) si bolnavii psihic (considerati social periculosi). La aceasta se mai adauga falsa conceptie a "incurabilitatii" bolnavilor psihic, care, prin natura afectiunii lor, devin "neproductivi" si "ineficienti" social, reprezentand in consecinta o povara care "incarca bugetele" statului obligat la intretinerea lor.
Alte întrebări interesante