referat material genetic
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Materialul genetic reprezintă suportul material al întregii informații genetice a unui organism. Organismele se împart în două mari clase: organisme acelulare (organisme fără organizare celulară) și organisme celulare (organisme alcătuite din celule).
Structura materialului genetic la organismele acelulare
Singurele organisme acelulare cunoscute sunt virusurile și prionii, dar doar despre virusuri se susține de către anumiți biologi că ar fi organisme vii (opinie cu care noi nu suntem de acord).
Materialul genetic al procariotelor este denumit nucleoid, genofor sau cromozom bacterian. Este o singură moleculă circulară de ADN răsucită și suprarăsucită pentru a încăpea în celula bacteriană. Este fixată de membrana celulară printr-o invaginație a acesteia numită mezozom. Molecula ADN conține 40-50 de inele mari, fiecare răsucire prezentând superrăsuciri. Cromozomul bacterian conține câteva mii de gene situate liniar pe cromozom și practic nu există porțiuni mari de ADN non-informațional, ca la eucariote.
Singurele organisme acelulare cunoscute sunt virusurile și prionii, dar doar despre virusuri se susține de către anumiți biologi că ar fi organisme vii (opinie cu care noi nu suntem de acord).
STRUCTURA VIRUSULUI
Virusurile sunt entități biologice descoperite de mai bine de 100 de ani, agenți patogeni extrem de mici care străbat majoritatea filtrelor microbiologice (virus - lat. otravă). Nu pot fi studiate decât cu microscoape extrem de puternice. Virusurile invadează celulele organismelor (inclusiv celulele bacteriilor) unde se replică pe baza materialelor gazdei și apoi distrug celula prin suprapopulare.
Un virus clasic este alcătuit dintr-o moleculă de acid nucleic învelită în câteva straturi de proteine și lipide. Acidul nucleic reprezintă genomul viral deoarece conține câteva gene și se poate autoreplica în citoplasma celulei gazdă. Genomul viral a primit denumirea de virion și reprezintă virusul nud, fără învelișurile sale de protecție. Stratul de proteine care protejează visusul poartă numele de capsidă și este alcătuit din unități proteice denumite capsomere. În funcție de structura virusului există, la unele virusuri, un înveliș extern alcătuit din lipide denumit peplos.
În funcție de tipul de acid nucleic care formează genomul viral virusurile se clasifică în:
ribovirusuri (genomul viral este format din ARN): influenza (provoacă gripa), polio (provoacă poliomielita), VMT (virusul mozaicului tutunului - provoacă pătarea frunzelor de tutun), HIV (provoacă SIDA), filoviride (provoacă febre hemoragice - Ebola, Marburg);
O clasă importantă de ribovirusuri este reprezentată de retrovirusuri, care conțin o enzimă numită reverstranscriptază care facilitează formarea moleculelor ADN pe matrițe ARN. Cel mai cunoscut retrovirus este virusul HIV (the Human Immunodeficiency Virus - virusul imunodeficienței umane