Istorie, întrebare adresată de alexscott2309, 8 ani în urmă

referat Mircea cel bătrân va rooggg dau coroană daca il faceti in seara asta​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dariamarincea2010
0

doar 25 de puncte pentru un referat,serios?

Răspuns de mariana5856
3
Mircea cel Batran
(1386-1418)Mircea cel Batran a ajuns pe tronul Tarii Romanesti intr-un moment in care cresteau presiunile straine. Ungaria, Polonia si Imperiul Otoman erau interesate sa gaseasca o calede a ajunge la gurile Dunarii si la litoralul Marii Negre. Deasemenea, ele erau atrase de bogatiile naturale pe care le detineau statele romanesti abia create.
Politica interna
. Chiar de la inceput, Mircea cel Batran a mizat pe consolidarea internaa tarii, singura care putea oferi forta in fata amenintarilor dinafara. Pentru a realize acestlucru, el a intreprins unele masuri importante:

A introdus sistemul prioritatii feudale.

A stabilit foarte clar obligatiile materiale taranilor liberi si independenti.

A oferit scutiri de taxe, pt reprezentatntii bisericii si pt cei care prestau serviciimilitare.

A luat masuri de protejare a taranimii.

A organizat administratia si biserica, ambele controlate de domnie.

A organizat armata, forta de baza fiind taranimea. El a infiintat “oastea cea mare”,adica ridicarea generala la lupta atunci cand era nevoie.

A realizat un sistem defensiv prin construirea unor cetati:a)Pe linia Dunarii, Turnu-Giurgiu b)In Dobrogea, Silistra-Darstor c)In interiorul tarii, Breaza-Severin-DambovitaEl este ctitor de manastiri si biserici precum Cozia, in 1836, si, mai tarziu, Snagov siVisina.Tot in plan intern, a reusit sa aduca sub autoritatea sa toate teritoriile locuite de romani.Tocmai de aceea, el purta o titulatura sugestiva: “domn al Ungro-Vlahiei (teritoriul dintreCarpati si Dunare), al teritoriilor de peste munte (Amlasul si Fagarasul), banatului,Severinului, Dobrogei, Bugeacul, cu Chilia si gurile Dunarii, al cetatii Darstorului.”
Politica externa.
In conditiile in care amenintarile externe erau tot mai apasatoare,Mircea cel Batran a incercat constituirea blocului unitatii romanestii. Prin aceasta politicaisi propunea colaborarea cu domnitorii Moldovei, mai ales cu Petru I Musat si Alexandrucel Bun.In 1389, Mircea si Petru I au semnat un tratat cu scopul de a face fata impreunaintentiilor regelui maghiar Sigismund de Luxemburg (1387-1437) de a cuceri TarileRomane. La propunerea lui Petru I, Mircea cel Batran s-a orientat catre Polonia. Astfel, la10 decembrie 1389, la RADOM s-a incheiat tratatul dintre domnitorul roman si regele polon Wladislaw Iagello. Intre timp se concretiza amenintarea otomana. Foarte posibil, esteca infuntarea romanilor cu turcii sa se fi produs in 1388. Atunci turcii au atacat Tarnovo,iar Mircea a intervenit, prilej cu care peste putin timp a anexat Dobrogea (1389). In 1391turcii au atacat Tara Romaneasca sub conducerea lui FIRUZ-BEY, iar in 1393 domnitorulroman a raspuns printr-o expeditie la Karinovasi, in zona Balcanilor.Chiar daca la inceput relatiile Tarii Romanesti cu Ungaria au fost tensionate, primejdiaotomana a determinat o apropiere intre ele. La 7 MARTIE 1395 , la BRASOV, Mircea celBatran si Sigismund de Luxemburg au semnat primul tratat de alianta antiotomana dinistoria sud-estului Europei. Cu acest prilej, domnul Tarii Romanesti a fost recunoscut cutitlurile de DUCE de Fagaras, si BAN de Severin.
(sper ca te am ajutat)
Alte întrebări interesante