Istorie, întrebare adresată de a2li8, 8 ani în urmă

referat monumente de la Dunarea de jos​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ana234579
1

Răspuns:

Muzeul Dunării de Jos se află în oraşul Călăraşi şi este un muzeu arheologic, etnografic şi de artă. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1950, având sediul într-o casă de 6 camere, naţionalizată. Profilul iniţial al muzeului era unul arheologic, iar ideea înfiinţării unui astfel de muzeu i-a aparţinut unui grup de intelecuali din Călăraşi, prinre ei aflându-se şi primul director al muzeului, Niță Angelescu.În perioada 1968 – 1981, în urma reorganizării administrativ-teritoriale, muzeul a fost transformat în secţia de arheologie şi istorie a Muzeului Judeţean Ialomiţa. În 1981, secţia a devenit Muzeul Judeţean Călăraşi, redenumit în anul 1990 ca Muzeul Dunării de Jos. Astăzi, muzeul se află într-o clădire monument istoric, fiind împărţit în trei secţii:

Secţia Arheologie: Este cea mai veche, născându-se în urma activităţii întreprinse de cei care au pus bazele Muzeului Dunării de Jos. Secţia se ocupă cu cercetarea arheologică sistematică, cercetarea de teren şi de salvarea obiectelor descoperite, manifestări arheologice (simpozioane, expoziţii temporare şi altele), precum şi cu supravegherea arheologică. Patrimoniul acestei secţii însumează mai mult de 40.000 de obiecte, găsite de arheologii muzeului în diverse şantiere din ţară: Grădiştea Coslogeni, Sultana – Malu Roşu, Păcuiul lui Soare, Gălătui – Movila Berzei etc.

Secţia conţine şi o colecţie de numismatică, formată din 25 de monede de aur. Acestea provin din Antichitate, perioada bizantină şi cea medievală. Cea mai veche monedă este un stater callatian, descoperit în zona Grădiştea – Clinci. Monedele medievale şi cele bizantine provin din sud-estul Munteniei, printre ele aflându-se o nomisma histemenon, o treime de solidus, o imitaţie de zecchino veneţian etc.Secţia Etnografie – Artă: Secţia există încă din anul 1971, când a fost înfiinţată în cadrul Muzeului Judeţean Ialomiţa. Expoziţiile înfăţişau aspecte ale vieţii rurale din zona Câmpiei Munteniei, iar astăzi secţia se ocupă cu cercetarea tradiţiilor, portului şi a artei populare din zona Dunării de Jos, obiectele expuse datând din secolele XVIII – XX. Mai mult, secţia muzeului a dezvoltat un program numit „Gospodăria ţărănească la Dunărea de Jos” prin care se doreşte reînvierea tradiţiilor populare din Dunărea de Jos.

Colecţia de artă din cadrul muzeului s-a născut din pasiunea primului director al muzeului şi apoi completată de toţi ceilalţi care i-au urmat. Patrimoniul său este alcătuit din 518 piese interbelice şi contemporane (sculptură, pictură, artă decorativă, grafică). Muzeul dispune şi de o micuţă colecţie de obiecte de artă semnate de artişti care provin din zona Călărașiului.

Secţia de restaurare – conservare: Muzeul Dunării de Jos se mândreşte cu laboratoarele sale, în care personalul calificat se ocupă cu restaurarea şi conservarea unor vestigii arheologice importante, multe dintre ele fiind, apoi, expuse în sălile muzeului. Restauratorii au la dispoziţie şi un laborator mobil cu care se duc pe şantiere arheologice.

Coroana plsss

Alte întrebări interesante