Religie, întrebare adresată de gheorgheiurten, 8 ani în urmă

referat nașterea domnului obiceiuri si traditii crestine de craciun​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elissa209
3

Crăciunul

Creștinii serbează Crăciunul pe data de 25 decembrie. Există multe tradiții și obiceiuri legate de acest eveniment și chiar dacă unele dintre ele au fost înlocuite, multe altele s-au păstrat. Iată care sunt cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri de Crăciun.

În data de 20 decembrie, odată cu Ignatul, când se taie porcul, se intră în sărbătorile de iarnă. Din această zi și până la Crăciun, începe umblatul cu capra, turca sau brezaia, o mască cu cap de animal, cu scopul de a aduce rodnicie recoltelor și bunăstare animalelor din ogradă.

Înainte de Ajun, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în unele zone ale țării se face masa de Ajun, pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze.

Înainte de Ajun, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în unele zone ale țării se face masa de Ajun, pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze.Tot în această perioadă încep și colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului. Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ, special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși Diavolii pe pământ.

Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar mai nou lumea oferă și bani. Chiar și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.

Inițial, în cultura poporului nostru, bradul deținea funcții funerare. El era fie substitul miresei sau mirelui, dacă în familia exista moartea unui tânăr necăsătorit, fie dubletul vegetal al defunctului.

Inițial, în cultura poporului nostru, bradul deținea funcții funerare. El era fie substitul miresei sau mirelui, dacă în familia exista moartea unui tânăr necăsătorit, fie dubletul vegetal al defunctului.Obiceiul împodobirii bradului este destul de recent în România. Brazii simbolizează Sfânta Treime. Podoable semnifică bogăția și cunoașterea, exact ca pomul sacru din Grădina Edenului.

Sper că te-am ajutat :))))

Alte întrebări interesante