Ed. muzicală, întrebare adresată de anastasia9722, 8 ani în urmă

referat opera de doua pagini de la inceput pana in secolul al 20 lea


va rogg repede dau coroana!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de spatariraisa22
2

Răspuns:

OPERA DIN BASARABIA IN SECOLUL XX (20)

Volumul se deschide cu un solid Argument semnat de Luminița Guțanu din care desprindem următoarele: „Această lucrare de cercetare are ca scop elucidarea cât mai adecvată a unei ramuri importante a artei muzicale basarabene și, totodată, destul de complexe – opera. Despre creația de operă din Basarabia, continuă gândul autoarea Luminița Guțanu, la momentul în care ne propusesem să cercetăm acest aspect, nu exista nici o lucrare, singura sursă informativă constituind-o cronicile de spectacole prezente în periodicele și revistele vremii sau trecute în revistă în diverse monografii.

Partiturile, la rândul lor, se găseau doar sub formă de manuscrise, ceea ce constituie un impediment major în ceea ce privește accesarea lor atât de către interpreți, cât și de muzicologi.

Iată de ce am considerat necesară abordarea acestui subiect, care trebuia să umple un gol în muzicologia basarabeană prin înfăptuirea unei lucrări de sinteză”, conchide autoarea Luminița Guțanu.

Evenimentul s-a și produs, or apariția acestei lucrări, într-adevăr a umplut acel gol, autoarea fiind cea mai în drept să-și imprime numele pe copertă.  Și iată de ce: dna dr. Luminiţa Guţanu are ca fundament muzical o excepţională pregătire: în anul 2003 a obținut înaltul titlu de Doctor în Muzică cu lucrarea „Opera din Basarabia în secolul XX”, în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, România. A urmat studiile de Masterat, specialitatea Dirijat cor academic în cadrul Universității de Arte din Chișinău, după absolvirea Institutului de Arte din Chișinău (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău), Specializarea Dirijat cor academic. Între 1995 și 1997, Luminiţa Guţanu a beneficiat de două burse importante: Bursa de Merit a Fundaţiei „Maria Bieșu” și Bursa de Merit „George Enescu”. Prima femeie-dirijor la pupitrul Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhei Romane. Actualmente este conferentiar universitar, doctor la Universitatea „Spiru Haret” din București, Dirijor principal al Corului de Copii și Tineret „Symbol”, Dirijor adjunct al Corului Patriarhiei Române „Nicolae Lungu”, Dirijor și fondator al grupului coral „Lyris”(fost „Ad Libitum” ). Și aici vom mai aminti, dar nu fără mândrie, că dna Luminița Guțanu este originară din Chișinău.

Explicație:

SPER CA E BINE !!

Mult succes !


spatariraisa22: dacă e bine imi dai si coroana ? :]
Alte întrebări interesante