Referat pentu bolile globului ocular vă rogg multttt de totttt
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Afectiunile ochiului: cauze, simptome si tratament
Afectiunile ochiului: cauze, simptome si tratament
Problemele ochiului, precum vederea incetosata, greutatea vizuala pe timp de noapte sau petele, pot fi inofensive sau pot semnala boli serioase. Majoritatea afectiunilor pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau a interventiilor chirurgicale, dar exista anumite cazuri in care lipsa unui control medical si a unor teste amanuntite poate provoca pierderea completa a vederii.
Miopia Factorii de risc ai miopiei sunt strans legati de istoria medicala a familiei, dar si de lecturile prelungite. In acest caz vor aparea probleme la condus si greutati cand va uitati la televizor sau cand faceti sport.
Simptome: vedere incetosata si oboseala. Miopia poate fi tratata cu ochelari, lentile de contact sau, in unele cazuri, cu interventii chirurgicale. Ce se intampla
In mod normal, in cazul miopiei unul dintre globurile oculare este prea lung. O alta cauza poate fi si o cornee cu o forma anormala. Razele de lumina se focalizeaza doar in fata retinei, nu direct pe aceasta. Miopia apare, in general, la copii si la adolescenti si se stabilizeaza in jurul varstei de 20 de ani. Hipermetropia Cei mai multi oameni se nasc cu o forma usoara a hipemetropiei, dar cresterea normal din copilarie corecteaza problema. Atunci cand aceasta persista, este posibil sa vedeti obiectele indepartate foarte clar, iar cele apropiate in ceara. Hipermetropia este genetica.
Simptome: probleme cu cititul, oboseala ochilor si dureri de cap. Hipermetropia poate fi tratata cu ochelari, lentile de contact sau, in unele cazuri, cu interventii chirurgicale.
Ce se intampla
In hipermetropie, cauza este un glob ocular prea scurt. Razele de lumina se focalizeaza in spatele retinei. In cazurile severe de hipermetropie, mai ales dupa varsta de 40 de ani, si vederea la distanta poate deveni neclara. Forma anormala a corneei sau a cristalinului poate cauza, de asemenea, hipermetropia. Copiii cu hipermetropie semnificativa au mai multe sanse sa dezvolte strabism sau ambliopie (ochi lenes)
Prezbiopia
La fel ca parul carunt sau ca ridurile, problemele la citire apar pe masura ce imbatranim.
Simptomele apar, in general, dupa 40 de ani. Lentilele ochilor devin mai putin flexibile si nu isi pot schimba forma pentru a se concentra pe obiectele care se afla la departare. Prezbiopia poate fi tratata cu ochelari de citit sau bifocali, care corecteaza atat vederea la apropiere, cat si cea la distanta.
Astigmatismul In cazul astigmatismului, persoanele afectate pot avea probleme atat cu vederea la distanta, cat si cu cea de la apropiere. Astigmatismul se produce atunci cant corneea este diforma. Razele de lumina pot fi imprastiate in diferite puncte pe retina. Simptome: vedere incetosata, dureri de cap, oboseala, pete Optiunile de tratament sunt ochelarii sau interventia chirurgicala.
Glaucomul Deteriorarea nervului optic poate duce la pierderea completa a vederii. Glaucomul poate sa nu prezinte simptome pana in momentul in care vederea centrala este pierduta (dupa pierderea treptata a vederii periferice). Din fericire, glaucomul poate fi tratat cu medicamente sau interventii chirurgicale.
Ce se intampla
In cea mai comuna forma de glaucom, cresterea presiunii asupra ochilui duce la deteriorarea nervului optic si la pierderea vederii. Ochiul este umplut cu lichid circulant, care hraneste structurile sale interne. Uneori, echilibrul dintre creare de lichid si eliminarea acestuia este anormal. O cantitate prea mare de lichid creste presiunea si distruge nervul optic, un "pachet" de 1 milion de fibre nervoase care transporta informatiile la creier. Fara tratament, glaucomul poate duce la orbire totala.
Degenerarea maculara Degenerarea maculara apare pe masura ce imbatranim. Aceasta afecteaza si apoi distruge vederea centrala, ceea ce ne impiedica sa cititm sau sa conducem adecvat. Simptome: o pata neclara centrala sau linii drepte care par ondulate.
Ce se intampla
Partea centrala a retinei, macula, se deterioreaza. In forma uscata, doctorii observa depozite galbene, numiti druseni.Pe masura ce degenerarea maculara uscata progreseaza, tesutul macular se deterioreaza si opreste transportul de imagini catre creier. In forma umeda, cresc vase de sange anormale. Acestea provoaca cicatricit si deteriorarea continua a maculei.