Istorie, întrebare adresată de sefmario281, 8 ani în urmă

referat primul razboi mondial clasa a7a ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ale4757
0

Răspuns:

Primul Război Mondial a fost probabil cea mai nimicitoare înfruntare a tuturor timpurilor. Peste 25 de ţări au luat parte la conflict, fie de partea Antantei, fie de cea a Puterilor Centrale. Printre marile puteri aliate, victorioase în cele din urmă, se numără Franţa, Marea Britanie, Rusia, Italia, Japonia şi, din 1917, Statele Unite ale Americii. Nucleul Puterilor Centrale îl constituiau Germania, Austro-Ungaria şi Imperiul Otoman (Turcia).

Primul Război Mondial a dus la prăbuşirea a patru mari dinastii imperiale în Germania, Rusia, Austro-Ungaria şi Turcia. A fost cauza Revoluţiei Ruse din 1917, a destabilizat Europa şi a sădit germenii celui de Al Doilea Război Mondial.

Scara umană a conflictului e în egală măsură monumentală. Peste 65 000 000 de soldaţi au alcătuit corpul armatelor terestre, forţelor navale şi aeriene. În jur de 8 500 000 de oameni au pierit şi peste 21 000 000 au fost răniţi. Pe deasupra, populaţia civilă a trudit la făurirea unui număr impresionant de arme, muniţie şi alte necesităţi. Datorită aportului civililor, Primul Război Mondial a fost şi primul „război total“.Pe 28 iunie 1914, arhiducele Franz Ferdinand al Austro-Ungariei a fost asasinat. Crima s-a petrecut la Sarajevo, capitala provinciei austriece Bosnia. Autorul ei era Gavrilo Princip, un terorist bosniac format în Serbia. Austria a susţinut că guvernul sârb ar fi pregătit şi înarmat grupul lui Princip, cunoscut sub numele de Mâna Neagră.

Tensiuni între Serbia şi Austro-Ungaria existau de mulţi ani, întrucât naţionaliştii sârbi doreau să unească toate popoarele slave din Balcani într-un stat federal. Din acest stat urmau să facă parte şi slavii de pe teritoriul Austro-Ungariei, fapt ce a determinat împotrivirea fermă a imperiului. Austro-Ungaria a hotărât să folosească asasinatul drept pretext pentru a-şi încheia socotelile cu Serbia. Germania a anunţat că oferă sprijin Austriei în cazul unei confruntări. Pe 23 iulie, Austro-Ungaria a dat un ultimatum Serbiei, solicitând răspunsul în 48 de ore. Serbia a răspuns pe 25 iulie, sugerând însă ca o parte dintre cereri să fie reportate altor puteri europene. Austro-Ungaria a refuzat propunerea, pe 28 iulie declarând război Serbiei. Toate naţiunile Europei se aşteptau la acest deznodământ.

De ani buni, naţiunile grupate într-o alianţă sau alta semnau diverse tratate şi alianţe.

La începutul lui 1914, Europa era împărţită în două tabere. Germania, Austro-Ungaria şi Italia făceau parte din Tripla Alianţă. După retragerea Italiei şi cooptarea Imperiului Otoman, naţiunile Alianţei îşi vor lua numele de Puteri Centrale. De cealaltă parte, Rusia, Franţa şi Maria Britanie se constituiseră în Tripla înţelegere, devenită Antanta. Cu excepţia Bulgariei, statele din Balcani au luat partea Serbiei şi a Aliaţilor din Antanta. Aceste alianţe au fost puse în mişcare în urma declaraţiei de război făcute de Austro-Ungaria. În mai puţin de o săptămână, întreaga Europă stătea sub semnul războiului.


sefmario281: mersi
gabrielionescu730: ale4757 de unde te-ai inspirat adica sursa
Alte întrebări interesante