Referat protecția fitosanitară a culturii de măr
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
Stropirea pomilor este esențială pentru a avea o livadă plină cu pomi sănătoși și roditori. Tratamentele fitosanitare previn apariția unor boli care pot produce daune pomilor și fructelor. Se evită astfel pagube însemnate. Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea propriu-zisă, pentru că bolile pomilor, odată instalate, pot afecta întreaga recoltă, chiar dacă vor fi luate ulterior măsuri. Pentru o livadă sănătoasă, majoritatea pomicultorilor aplică minimum 6-7 tratamente pe sezon. Condițiile meteorologice din fiecare anotimp pot favoriza apariția unor boli sau dăunători, pentru care trebuie efectuate tratamente corespunzătoare. Astfel, poate fi nevoie să efectuați un tratament în perioada de repaus vegetativ, toamna, după căderea frunzelor, un tratament pe final de iarnă și, bineînţeles, recomandăm aplicarea tratamentelor fitosanitare în primăvară şi pe parcursul perioadei de vegetație. Rezistența plantațiilor de măr la boli depinde foarte mult de soiul ales și de sensibilitatea acestuia în fața bacteriilor sau a ciupercilor. Desigur, condiţiile climatice influenţează starea fitosanitară a plantaţiilor.
Dintre dăunătorii care atacă frecvent plantațiile de măr, cele mai mari pagube le fac Păduchele din San Jose, insectele minatoare și defoliatoare, afidele, acarienii și viermele merelor. Referitor la bolile întâlnite, pagube însemnate sunt provocate de rapăn, făinare, focul bacterian al rozaceelor, monilioza, dar şi de bolile de depozitare.
Rapănul mărului apare mai ales pe frunze și fructe. La nivelul frunzelor este ușor de recunoscut, deoarece se manifestă sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbenă, în primă fază, devenind apoi maronii. Aceste pete se înnegresc ulterior, se extind și se unesc pe suprafața frunzelor. Fructele sunt atacate de rapăn în toate fazele de creștere. Boala provoacă deformarea fructelor, crăparea și căderea prematură a acestora. Rapănul este mai des întâlnit în primăverile călduroase, cu ploi frecvente, dar este important să fie protejați pomii și fructele pe tot parcursul anului împotriva acestei boli care poate diminua considerabil producția.
Făinarea mărului se manifestă pe muguri, frunze, inflorescențe, lăstari, dar poate apărea chiar și pe fructe. Organele aeriene ale pomului afectat de făinare se opresc din evoluție și sunt acoperite cu o pâslă albă, cu aspect făinos, iar ulterior se usucă și cad.
Focul bacterian al rozaceelor se manifestă mai ales primăvara, asupra inflorescențelor și a lăstarilor. Florile se ofilesc, se înnegresc și cad. Evoluția bolii este favorizată de vremea caldă, cu umiditate ridicată, așa că apariția focului bacterian în primele luni de vară poate afecta sever pomii, dacă soiul nu este unul mai rezistent.
Monilioza are un caracter epidemic, așa că trebuie tratată încă din primă fază, pentru a evita răspândirea ei și contaminarea tuturor pomilor din livadă. Aceasta apare în special în primăverile ploioase și atacă frunzele, florile și lăstarii, care se brunifică.
Bolile de depozit (Gloeosporium spp.- putregaiul amar, Penicillium spp. – putrezirea umedă, Botrytis spp. – putregaiul cenuşiu, Alternaria – putrezirea amară) pot provoca pierderi foarte importante, de aici și interesul crescut al pomicultorilor de a reduce pierderile cauzate de aceşti agenţi patogeni.
De la tratament la tratament, starea fitosanitară a plantației s-a menținut în parametri excelenți, având în vedere ansamblul factorilor care au condus la această performanță, iar merele admirate de cei care au vizitat lotul demonstrativ fac dovada unui an bun. Intervenind la momentul optim, cu produse de calitate, s-a putut obține această performanță, a unei producții calitativ superioare.