Biologie, întrebare adresată de bojogaionut514, 8 ani în urmă

referat respirația in lumea vie biologie dau coroana ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandra854428
2

Răspuns:

Respirația

- referat -

Respirația este procesul prin care organismele mobilizează energia stocată în substanțele organice în vederea utilizării acesteia.

Eliberarea energiei se produce totdeauna în interiorul celulelor , prin reacții de oxidoreducere și cu ajutorul unor enzime.

În lumea vie există două tipuri de respirație : respirația aerobă și anaerobă.

Respirația aerobă constă în oxidare substanțelor organice cu consum de oxigen , până la compuși anorganici : H0 CO și Învățătura acestei fabule este de a nu te lăsa lingușit de niște persoane,care vor să profite de tine.

Ecuația generală a respirației aerobe este :

substanțe organice + O ⇒ CO + HO + energie

Respirația aerobă este contrariul fotosintezei și că substanțele finale nu mai pot fi folosite ca sursă de energie chimică.

Energia rezultată este transferată unui compus chimic numit acid adenozintrifosforic ( ATP ) .

ADP + HPO4 +Energie ⇒ ATP + H2O

Molecula ATP conține 3 radicali fosfat , iar ADP numai doi. ATP este folosit de celulaă oriunde și oricând este nevoie de energie , reacția decurgând .

Desfacerea legăturii fosfat eliberează ușor energia. ATP este ,, moneda energetică universală fiind prezent în toate organismele și în toate celulele acestora. La eucariote , sediul respirației aerobe este mitocondria.

Respirația anaerobă constă în oxidarea parțială a unor substanțe organice , rezultând tot compuși organici și , eventual , CO2 , după ecuația generală :

substanța organică A ⇒ Substanța organică B ⇒ CO2 + energie

Acest tip de respirație a fost descoperit la ciuperci și bacterii și apoi în țesuturile plantelor superioare.

Plantele superioare respiră anaerob numai în lipsa oxigenului și numai pentru scurt timp.

La microorganisme respirația anaerobă se numește și fermentație.

Diferitele tipuri de fermentație se deosebesc între ele după produsul final.

Fermentația alcoolică constă în transformarea glucozei în alcool etilic și CO2. Este produsă de ciuperci unicelulare numite drojdii ( Saccharomyces ) : drojdia de bere , drojdia vinului etc ; are aplicații la fabricarea pâinii și a băuturilor alcoolice.

Respirație externă

Se deosebesc următoarele tipuri:

Respirație cutanată: schimbul de gaze are loc la nivelul suprafeței corpului (piele (anatomie)). Dacă prin arsuri sau acoperirea pielii cu substanțe nepermițătoare trecerii aerului se anihilează 30% din suprafața pielii, se creează o situație gravă pentru viață, iar la 50% moartea este aproape inevitabilă

Respirație branhială: schimbul de gaze se efectuează prin intermediul branhiilor. Apare la pești.

Respirație traheeală, în cazul insectelor.

Respirație pulmonară: apare în cazul mamiferelor și păsărilor. Organul în cauză este plămânul, situat în cutia/cușca toracică, prin care oxigenul din aerul inspirat este transmis sângelui din aparatul circulator, iar dioxidul de carbon și acizii carbonici din sânge sunt preluați de aerul de expirat, fiind eliminați.

Respirație internă (celulară)

Articol principal: Respirație celulară.

Au loc o serie de procese biochimice la nivelul celulei (mai exact, membrana internă a mitocondriei), în scopul eliberării energiei, care se finalizează cu formarea moleculelor de adenozintrifosfat.

Oxigenul inspirat și ajuns în plămâni este transportat, prin intermediul sângelui, către celule și țesuturi. Dioxidul de carbon eliberat de acestea este condus, tot prin intermediul sângelui, la plămâni și eliminat prin procesul de expirație.

Explicație:

Sper ca te-am ajutat, eu consider, ca e un referat de nota mare ☺️


bojogaionut514: mulțumesc mult
alexandra854428: nu ai pentru ce, oricând daca știu ☺️
Răspuns de szakacskaryna
0
Ca sa treci clasa trebuie sa inveti..nu spun ca nu ai nevoie sa fi ajutat dar macar sa incerci
Alte întrebări interesante