Limba română, întrebare adresată de picorebela, 9 ani în urmă

referat sau povestire pe scurt a comediei o scrisoare pierduta

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelalazar56
38
In comedia "O scrisoare pierduta" sunt infatisate caractere, personaje si moravuri sociale intr-un mod care starneste rasul. Personajele centrale sunt Stefan Tipatescu - prefectul judetului si Nae Catavencu - avocat.
Conflictul dramatic apare intre cele doua grupari ale aceluiasi partid: pe de o parte, grupul Tipatescu, Trahanache, Farfuridi, Branzovenescu, si pe de alta parte, grupul Catavencu, Ionescu, Popescu. La inceput, primul grup pare sa piarda sansele de a-si impune candidatul, pe Farfuridi, din cauza scrisorii de amor compromitatoare pentru cuplul Tipatescu - Zoe Trahanache. Zoe pierde scrisoarea care este gasita si folosita ca obiect de santaj de catre "adversarul politic", Nae Catavencu. In momentul in care alibiul Zaharia Trahanache este gata sa il contracareze pe Catavencu, de la "centru" este impus drept candidat Agamemnon Dandanache. 
Comicul de situatie este dat de pierderea si gasirea repetata a scrisorii, de ipostaza in care se afla Catavencu, aceea de pacalitor pacalit, de faptul ca Dandanache ii confunda pe Tipatescu cu Trahanache. Personajele pronunta gresit unii termeni: bampir, sotietate, printipiuri. De asemenea confunda paronime precum: plebicist cu plebiscit, renumeratie cu remuneratie, folosesc contradictia de termeni: "curat murdar"; "o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are". Mai este intalnit comicul de nume: Catavencu - care se poate referi la o "cata" - persoana stridenta si barfitoare sau la o "cataveica" - haina cu doua fete (referitor la demagogie, principala trasatura de caracter); Dandanache - referitor la dandana.
Alte întrebări interesante