Biologie, întrebare adresată de triponeric22, 8 ani în urmă

referat sistemul digestiv urgent!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabyvaldorys
4

Răspuns:

Am un eseu pe care l-am făcut când eram in clasa a 8 a.

Metabolismul organismului uman este asigurat printr-un ansamblu de activități fiziologice, cum sunt: digestia, absorbția, circulația, respirația, asimilația, dezasimilatia, și excreția. Acest ansamblu constituie funcțiile de Nutriție.

Totalitatea substanțelor pe care omul le consuma pentru acoperirea necesităților sale nutritive constituie hrana sa. Aceasta este alcătuită din diferite corpuri minerale și organice, numite alimente.

Numeroase alimente (pâine, carne, brânza) nu pot fi asimilate ca atare, cu e necesar ca ele sa fie transformate din punct de vedere fizic in particule fine, iar acestea trebuie descompuse chimic in substanțe simple, nespecifice, solubile in apa, absorbabile și asimilabile. Aceste substanțe sunt numite nutrimente.

Ansamblul transformărilor fizice și chimice ale alimentelor constituie ceea ce numim digestie. Ele au loc in cursul trecerii alimentelor printr-o serie de organe cavitare, dezvoltate din intestinul primitiv.

La nivelul organelor digestive se îndeplinesc multiple activități fiziologice: unele cu efecte mecanice, altele cu efecte chimice. Între acestea exista relații permanente și indisolubile.

Segmentul bucal al tubului digestiv e adoptat pentru: îmbucătură, mestecatia și deglutiție alimentelor. Pentru efectuarea acestora intra in acțiune Mușchii buzelor, al mandibulei și al limbii. In același timp are loc și secreția glandelor salivare. Rezultatul acestor activități fiziologice e triturarea alimentelor cu ajutorul dinților, impregnarea lor cu saliva și formarea bolului alimentar.

Înghițirea golurilor alimentare se efectuează sub acțiunea mai multor electori.

Segmentul gastric e special adaptat pentru depozitarea și conservarea temporara a alimentelor. Pe lângă acestea se produce și un început de transformare a proteinelor.

Intestinul e adaptat pentru digestia chimica a alimentelor și pentru absorbția nutrientilor. La digestie mai participa sucul pancreatic și bila.

Amestecarea Conținutului intestinal și transportul sau se realizează prin mișcări efectuate de Mușchii circulați și longitudinali.

In intestinul gros se cumulează materiile fecale, care sunt supuse unor procese de fermentatie și de putrefacție cu ajutorul florei microbiene. Aici are loc și concentrarea lor, datorită absorbtiei unei mari părți din apa cu care au venit in intestinul subțire.

In rect se formează bolul fecal, care e eliminat la exterior prin actul defecatiei.

In tot lungul tubului digestiv e posibil ca unele substanțe simple sa treacă in sânge, însă segmentul intestinal e special adaptat absorbtiei acestora. In raport cu absorbția exista adaptări structurale ( întinderea, vilozitățile, vascularizația sanguina și limfatică) și funcționale ale intestinului (procese metabolice).

Activitățile fiziologice de la nivelul organelor digestive sunt reglate pe cale nervoasa și hormonală.

Explicație:

Eseul e explicat și structurat de la început și pana la sfârșit trecând prin toate procesele. COROANĂ?

Alte întrebări interesante