Fizică, întrebare adresată de l0ose, 8 ani în urmă

Referat surse de lumina​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de popaluca420
1

Sursele de lumină şi tehnica iluminatului sereferă la sursele artificiale, ca surse de radiaţii electromagnetice îndomeniul vizibil al spectrului.

         Lămpile electrice reprezintă modul practic de realizare a surselor de luminăutilizate în special pentru iluminatul artificial. În prezent, în tehnicailuminatului există o mare varietate de surse de lumină artificială adecvatediferitelor scopuri. Deosebirea constă nu numai în dimensiuni şi formă, ciîntr-o măsură chiar mai importantă în modul de producere a luminii, putereanominală, fluxul luminos, culoarea luminii, tipul soclului etc.

         Principial sursele de lumină pot fi împărţite în două clase:

surse termice (lămpi cu incandescenţă);

surse cu descărcări electrice (lămpi fluorescente, lămpi cudescărcare în vapori metalici de înaltă presiune);

         În cazul surselor termice, energia absorbită este utilizată pentruîncălzirea unui metal (de obicei, wolfram), obţinându-se pe lângă radiaţietermică şi o anumită radiaţie luminoasă (spectru continuu).

         În cazul surselor cu descărcare electrică, este utilizată radiaţiaelectromagnetică ce rezultă în canalul de descărcare (spectru discontinuu – liniispectrale). Aceasta este convertită în spectrul vizibil cu ajutorul unui stratfluorescent.

Lămpile cu incandescenţă sunt sursetermice de lumină. Un fir metalic plasat în interiorul unui balon din sticlăeste adus la incandescenţă prin efect Joule, la trecerea unui curent electric(fig. 1).

Alte întrebări interesante