Geografie, întrebare adresată de ciucamonica04, 8 ani în urmă

referat violenta.
va roggg dau coroana si puncte.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de karinutz
1
Violenţa umană – o problemă actuală care îngrijorează societatea în ansamblul ei. Lideri de opinie, specialisti din diferite domenii, politicieni si mass-media aduc cu frecventa constanta în atentia publicului larg problema violenţei. Diferitele forme de violenta se afla pe agenda politica a institutiilor naţionale şi internaţionale. Consiliul Europei a lansat în 2002 un proiect privind violenţa cotidiană, compus din module referitoare la diferitele tipuri de violenţă care au loc în prezent în societaţile contemporane. Exista violenţă în viata publică, în cea privată, în institutii - printre care scoala, ca spaţiu public institutionalizat, ocupa un loc privilegiat. Nevoia de constientizare, prin campanii sociale, dar si de programe educaţionale care să urmărească atât dezvoltarea unei culturi a nonviolenţei, cât şi ameliorarea manifestării violenţei în relatiile umane este prezenta pe agenda de lucru a institutiilor de stat, ONG-urilor si a mass mediei.
Violenţa este o realitate proprie naturii umane – dar si a celei animale , care are continuitate în istoria umanităţii. Natura umană include în structura ei violenţa. De aceea, expresia „eradicarea violenţei” este inadecvata. Ceea ce se încearca să se schimbe este atitudinea faţă de violenta, devalorizarea ei treptată prin constientizarea consecinţelor ei negative, nedezirabile şi, implicit, creşterea controlului pulsiunilor violente– individuale sau colective – si structurarea unui răspuns: nu , violentei!
În prezent, tendinţele genocidale, cuplate cu progresul tehnologic,
împreuna cu distrugerea resurselor ecologice reprezintă cele mai mari riscuri pentru specia umană. Viitorul speciei pare astfel incert. Pentru a întelege genocidul – ca formă dramatică de violenţă colectivă -, „nu trebuie sa gândim îngust, ci sa apelam la biologie, etica si psihologie” (Jared Diamond, 1992). „Animalul uman” are tendinţe agresive. Acest lucru trebuie să-l recunoaştem. Istoria a arătat permanenţa violenţei, excesele de violenţă, ca şi momentele de calm şi relativă linişte. Războaiele au alternat cu perioadele de pace. Cartografia aproximativa a genocidelor exista din 1492, înregistrând, pâna în 1990, 37 genociduri. Instinctualitatea agresiva a omului nu poate fi cu uşurinţă reprimată, stapânita, pur şi simplu, pentru ca omul este primul „animal” care a inventat arme. Biologic, se ştie, că omul este un animal cu tendinţe agresive.
Alte întrebări interesante