Limba română, întrebare adresată de tirdearadusialina, 8 ani în urmă

referatul despre clima si apele africii​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de valentinafrancu82
2
Clima Ecuatoriala în Africa este clima ecuatorială care se întinde de o parte și de alta a Ecuatorului, cuprinzând bazinul fluviului Zair și coasta Golfului Guineei. Principalele caracteristici ale acestui tip de climă sunt: temperaturi între 25-26 de grade Celsius și precipitații abundente. Ea se formează pe litoralul Golful Guineei și în Depresiunea Congo.Temperaturile sunt ridicate pe tot parcursul anului (25-26 °C). Datorită presiunii joase, aerul se mișcă ascendent și se formează nori. Plouă aproape zilnic și cantitatea de precipitații este mare (peste 1500 mm/an). Precipitațiile se repartizează uniform, dar se deosebesc totuși după două perioade umede: primăvara și toamna, când soarele se află în zenit. Căldura și umiditatea determină cantitatea mare a apei în râuri și dezvoltarea vegetației. Pentru oameni însă condițiile climatice de aici sunt mai puțin favorabile.

Clima subecuatorială este o zonă în care clima ajunge la +20 de grade Celsius iar precipitațiile creează două anotimpuri ploioase și secetoase

Clima tropical uscată (deșertică) se caracterizează prin precipitații reduse, temperaturi ridicate. Aceasta se găsește în deșertul Sahara și Kalahari.

Climă tropical-oceanică în Africa insulară (ex. I. Madagascar).

Climă subtropicală în extremitățile Africii, iar în nord și sud au o climă mediterană. În zona subtropicală se deosebesc două anotimpuri: unul blând și umed, altul cald și secetos. Regiunile muntoase ale Africii au o climă etajată pe altitudine, care începe cu un climat rece în Podișul Înalt al Etiopiei și Munții Kenya și Kilimanjaro.

circa ½ din continent are scurgere permanentă spre ocean, iar restul sunt regiuni care nu au legătură cu oceanul prin ape curgătoare (Ciad, Kalahari, grabenul est- african)respectiv regiuni lipsite de râuri, secetoase. (deşerturi şi semideşerturi). • hidrografia este influenţată de relief, climă, om.

Fluviile Africii: • NIL, NIGER, CONGO, SENEGAL, ORANGE, ZAMBEZI, LIMPOPO.

NIL Cu lungimea de 6671 km Nilul este cel mai lung fluviu din lume. Marele fluviu izvorăşte dintre stâncile munţilor vulcanici Viruna (4 507 m), situaţi nu departe de Ecuator, în Podişul Rwanda. De aici "se preling câteva şuviţe de apă atât de firave, încât abia ar ajunge să alimenteze rezervorul unui grădinar". Sunt, de fapt, izvoarele pârâului Kasumo, principalul afluent al râului Kagera, considerat de-abia din 1938 - după o pasionantă istorie milenară de cercetare geografică - ca izvor propriu-zis al Nilului.

NASSER LEGENDA Lac tectonic Lac de podiş Lac artificial.

Tanganyika Nasser Victoria Ciad Cascade: • Livingstone şi Stanley (pe Congo) • Victoria (pe Zambezi)
Cataractele Nilului ,Cascada Livingstone Cascada Victoria.
Alte întrebări interesante