Limba română, întrebare adresată de cimpoesucosmin2006, 8 ani în urmă

Referințe critice ale romanului Mara​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
2

Răspuns:

Sal! Ca sa dai exemple de refrintele critice ale romanului, trebuie sa cauti critica literara de speccialitate! O sa te ajut cu cateva referinte:

Alexandru Piru : " Mara este cea mai izbutita opera a lui Slavici si unul dintre cele mai bune romane romanesti. Aici se adancesc problemele sociale tratate in nuvele si se adauga probleme noi, nationale si confesionale."

George Calinescu : "  Slavici n-are nimic din spiritul de infrumusetare a vietii rurale, atribuit mai tirziu semanatoristilor. Taranii lui observa fara cea mai mica partinire, dupa metodul de mai tirziu a l lui Rebreanu, sunt egoisti, avari, indaratnici, dusmanosi si totodata iertatori si buni, adica cu acel amestec de bine si de rau ce se afla la oamenii adevarati. Atata vreme cit autorul ramine in marginile experientei sale, ochiul lui e o rara ascutime in zugravirea eroilor, care toti traiesc cu o vigoare extraordinara."

Serban Cioculescu : " Mara este cea mai expresiva opera epica aparuta intre 1880-1900, ba chiar..... cel mai bun roman al nostru inainte de Ion."

Nicolaae Iorga : "Titilul potrivit al romanului ar fi fost Copiii Marei. "

Nicolae Manolescu:   "  Mara este romanul socialitafii invingatoare pe toate planurile in confruntarea cu indivizii luati in parte, pe care natura si varsta ii imping vremelnic la nesupunere. Colecti-vitatea face legea pe care individul e tinut s-o respecte; el nu simte deocamdata in aceasta necesitate individuala caracterul opresiv. O primeste ca si cum legea ar fi buna si pentru el."

Explicație:

Alte întrebări interesante