Reformele lui Cuza , va rog sa îmi explicați 3 dintre ele !
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
În 1863 sunt confiscate averile mănăstirilor închinate și(la opoziția Rusiei ) neinchinate .Trece în proprietatea statului un procent de 25% din suprafața agricolă a țării ,care va fi un fond substanțial pentru legea agrară .
Adunarea propune perioadă mai mică de despăgubire cu dobândă mai mare ,Guvernul condus de Mihail Kogălniceanu invers .Mihail Kogălniceanu primește vot de blam ,Cuza ar fi trebuit să îl demită dar pe 2 mai 1964 dă o lovitură de stat și introduce Statutul dezvoltator al Convenției de la Paris și o nouă lege electorală .
Legea electorală lărgea dreptul de vot(cenzitar,în funcție de venit) prin scăderea censului .Alegătorii erau împărțiți în direcți (știutori de carte și cu un venit mai mare de 200 de lei ) și primari (neștiutori de carte si cu un venit sub 200 de lei și care votau prin delegati).
Reforma agrară din 1864 prevedea improprietarirea in funcție de inventarul viu ,țăranii fiind împărțiți în: fruntași, mijlocași și pălmași sau toporași .Nu aveau voie sa vândă pământul timp de 30 de ani și plăteau despăgubire eșalonată pe 15 ani .Punerea în aplicare a legii s-a făcut greu din cauza lipsei specialiștilor si efectele imediate au fost dezastruoase. Rămași fără forța de muncă a clăcașilor ,boierii au restrâns cultivarea moșiilor ,iar fărâmițarea loturilor si lipsa inventarului agricol au făcut ca multe terenuri să rămână necultivate.
Legea instrucțiunii publice din 1864 prevedea învățământ obligatoriu și gratuit de 4 clase ,infiintarea de scoli gimnaziale și licee ,apar Universitățile (cea din Iași în 1860 și cea din București în 1864) ,utilizarea alfabetului latin .