Biologie, întrebare adresată de cricimarimariana, 8 ani în urmă

reguli generale de examinare și reflexul mitotice cu ciocan de reflexe​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bread11
0

Reguli generale de examinare

1. Examenul psihic

2. Pentru evitarea pierderii unor simptome relevante ce au drept consecinţă un examen psihic şi un diagnostic incomplet este utilă examinarea pacientului pe nivele funcţionale: nivelul instinctual, afectiv, cognitiv, volitiv, spiritual-valoric.

3. Se investighează principalele sindroame: anxios /fobic, depresiv /maniacal, obsesiv-compulsiv, halucinator, delirant, etc.

 

Ciocanul de reflexe este un instrument folosit de medici, în special în cadrul examenului neurologic, pentru a testa reflexele tendinoase (de întindere, miotatice). Cercetarea reflexelor tendinoase, numite uneori incorect osteo-tendinoase, reprezintă o parte importantă a examenului neurologic pentru a depista modificări patologice apărute în sistemul nervos central sau în cel periferic.

Mod de utilizare

Se percutează diversele tendoane ale mușchilor examinați (de ex:. tendonul rotulian, tendonul achilian), provocându-se astfel o scurtă întindere a mușchiului; răspunsul reflex este o scurtare (contracție) a mușchiului respectiv. În cazuri patologice răspunsul poate fi foarte viu, exagerat sau clonoid (hiperreflexie) sau, dimpotrivă, diminuat sau chiar abolit (hiporeflexie, areflexie). Răspunsul obținut dă indicații asupra localizării leziunii pe arcul reflex cercetat. În cazul unor răspunsuri reflexe foarte slabe la membrele inferioare, acestea pot fi facilitate prin "manevra Jendrassik": bolnavul este solicitat să se tragă de mâini în sens contrar, cu degetel acroșate.

Alte întrebări interesante