Limba română, întrebare adresată de cristinamitroi058, 8 ani în urmă

Relatează o compunere de 15-20 din care să relatezi o întâmplare amuzantă petrecută la şcoală ...............
va rog frumos.......
dau coroana!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
1

Înainte de a redacta o compunere, te sfătuiesc să ții cont de câțiva factori. Așadar:

- Este important să ținem cont de structura specifică acestui tip de text – incipit, cuprins și încheiere.

- Este important să respectăm tema indicată.

- Este important să fim originali și coerenți.

- Este important să ținem cont de normele de scriere corectă.

Având aceste noțiuni în vedere, poți obține o compunere de succes raportată la tema indicată. Astfel:

  • În incipitul compunerii – îți recomand să oferi contextul acțiunii, repere spațio-temporale etc. Spre exemplu: Îmi amintesc și acum de o întâmplare care îmi aduce mereu zâmbetul pe buze. Chiar și cu timpul trecând, această întâmplare nu își pierde farmecul, chiar dacă s-a întâmplat în clasa a… (aici poți oferi orice clasă vrei tu -  clasa întâi, clasa a doua, clasa a treia etc). Eram la școală, în sala de clasă/pe hol/în sala de sport etc (la alegere).
  • În cuprinsul compunerii – îți recomand să prezinți acțiunea propriu-zisă. Îți recomand să prezinți informații precum persoanele care au fost implicate, ce s-a întâmplat, care au fost urmările, cum te-ai simțit etc. Spre exemplu, poți relata despre o situație în care tu și colega ta de bancă – spre exemplu: Ana – v-ați decis să redecorați sala de clasă, așa că v-ați decis ca a doua zi să fiți primele care ajung la școală, pentru a putea redecora înainte de ore. A doua zi când ați mers la școală, pregătite să oferiți clasei un nou aspect, cu adevărat unic. În timp ce erați puse pe treabă, colegii au sosit, nu ați terminat redecorarea la timp. Printre lucrurile folosite se regăseau și câteva cutii cu sclipici, iar atunci când colegii au sosit și au văzut sclipiciul, a început o adevărată bătaie cu sclipici. Sala de clasă strălucea, într-adevăr, de la atâta sclipici. Doamna învățătoare/dirigintă nu a fost tare fericită de noul aspect al clasei, fiind pedepsiți să stați după ore pentru a face curat, însă pentru voi a fost o adevărată aventură. Desigur, poți oferi orice detaliu, folosindu-te de imaginația ta.
  • În încheierea compunerii – îți recomand să prezinți cum te-ai simțit atunci și cum te simți acum cu privire la întâmplarea relatată. Spre exemplu, poți spune că la momentul respectiv, pe jumătate te simțeai vinovată, pe jumătate ți-a plăcut aventura cu sclipici, iar în prezent ți se pare o situație amuzantă ce merită să fie povestită.

Despre compunere poți afla și aici informații utile: https://brainly.ro/tema/566

Spor la teme!

#SPJ9

Alte întrebări interesante