Istorie, întrebare adresată de maimu13, 9 ani în urmă

relația dintre romani si daci in sec i î Hr. si sec ii d Hr.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ChicotIV
87
Cand triumviratul dintre Cezar,Pompei si Crassus a avut loc(63 I.HR),regele Daciei era Burebista(83-44i.HR).Intre Cezar si Pompei s-a iscat o rivalitate asupra controlului asupra Romei.Cezar care era in Galia a marsaluit asupra Romei si l-a invins pe Pompei.Burebista l-a sustinut pe Pompei in timpul razboiului civil intre cei doi.Astfel ca,atunci cand Cezar a ajuns la putere a dorit razbunare asupra lui Burebista,planuind o incursiune in Dacia.Insa nu a avut timp deoarece a fost asasinat in 44 i.Hr.
Deja lucrurile incep sa devina tensionate,dupa cum poti vedea.
Primul insa care a atacat Dacia direct a fost Domitian(imparat roman) prin generalul sau de incredere,Cornelius Fuscus in 87 dupa Hristos.Decebal(regele dacilor) il invinge in prima faza pe Fuscus,insa se stabileste o pace dupa ce e adus Tettius Iulianus in Dacia.Decebal devine rege aliat al Romei,primind bani si ingineri anual.
Insa in 98 d.Hr. Traian devine imparat,si doreste sa anexeze Dacia imperiului Roman,astfel ca in 101 d.HR. incepe un nou razboi cu Decebal.In 102 razboiul se incheie cu victoria romana,Decebal fiind nevoit sa darame cetatile,sa predea masinariile de razboi primite in 87 d.HR si sa devina rege clientelar.In 105 Decebal incalca acordul si izbucneste un nou razboi ce se incheie in 106 cu anexarea Daciei la provincia Moesia,moartea lui Decebal si capitularea minelor de aur din Dacia ,ce erau extrem de pretioase.Dacia ramane in granitele imperiului Roman pana la retragerea aureliana din 271-274 .
Alte întrebări interesante