Limba română, întrebare adresată de hhyuijj, 9 ani în urmă

REPEDE DAU COROANA!!VREAU O ARGUMENTARE LA TEXTUL "CUVANT DE TD. ARGHEZI" IN OPINIA MEA SI CA ESTE O OPERA POETICA,REPEDE VA ROG!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de qDiana
0

Poezia este un poem, aparţinând genului liric. Este alcătuita din trei strofe, inegale ca număr de versuri (13, 5, 10) si un vers final, despărţit de restul poeziei. Poemul nu are un ritm constant. Măsura versurilor este inegala, variind de la 4 la 16 silabe. Rima este împerecheata si îmbinata cu monorima.

Tema principala a poeziei este cuvântul. Titlul ales de poet porneşte din ceea ce scrie in Biblie: “La început a fost Cuvântul...”. Astfel, el îl evoca pe creator. Cuvântul înseamnă gândire, inteligenta si modul de a comunica intre oameni. Acest lucru se observa din primele versuri:

“Vrui, cititorule, sa-ti fac un dar,

O carte pentru buzunar,

O carte mica, o cărticica.” 

 

Poezia face legătura intre poet, carte si cititor. Poetul a dorit sa cuprindă in aceasta poezie, tot universul, lumea înconjurătoare. El evoca puterea creatorului, vorbeşte despre microcosmos si despre macrocosmos.

Se observa eul liric pe tot parcursul poeziei, prin mărci lexico-gramaticale:

verbe si forme pronominale la persoanele I si a II-a: "vrui", "fac", "am ales", "am voit", "mi", "nu ştiu", "as fi voit", "sa fac", "sa strecor", "sa culeg", "sa caut", "nu ştii", am răscolit". De asemenea, poetul se adresează direct către cititor, prin cuvântul in cazul vocativ  "cititorule" si prin verbe si pronume la persoana a II-a: "-ti", "dumitale:, "nu ştii". Poetul se adresează direct cititorului, folosind vocativul: ,,Vrui cititorule sa-ti fac un dar”.

El se refera la lumea micilor vieţuitoare: „Din slove am ales micile/Si din înţelesuri furnicile.

Poetul prezintă natura prin imagini auditive, însufleţind-o de sunetele interpretate de micile vieţuitoare, in loc de instrumente muzicale:

    ,,Mi-a trebuit un violoncel

      Am ales un brotăcel”

Lăcusta a folosit-o in loc de harpa, scatiul in loc de cimpoi.

De asemenea, el ar vrea sa facă „farmece” care dau farmec vieţii: “Farmece as fi voit sa fac/ Si printr-o ureche de ac/Sa strecor pe-un fir de aţa/ Micşorata, subţiata si nepipăita viata”.

In ,,cărticica noua”, Arghezi ar fi vrut sa pună ,,parfumul umbrei si cenuşa lui”. Uneori, lumea uneori pare ascunsa ca si ,,nimicul nepipăit”. Prin ultimul vers ,,Am răscolit pulberi de fum…” poetul vrea sa spună ca mai sunt multe lucruri ascunse, nedescoperite.

Diminutivul “cărticica” arata dragostea autorului fata de cititor, dar si fata de opera sa. Astfel poetul vrea sa fie aproape de inima cititorului.

Metafore folosite: „țandără de curcubeie”, „scamă de zare”, „drojdii de rouă”, „parfumul umbrei... Poetul vrea sa fie aproape de inima cititorului. 



hhyuijj: ai luat o de pe net?
Alte întrebări interesante