Limba română, întrebare adresată de Kenys, 8 ani în urmă

Repede teza toma alimus balda


Utilizator anonim: Doreşti apartenența la baladă?
Utilizator anonim: Ori?......

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andynico3
0
  Balada este o specie a genului epic in versuri in care se prezinta o intamplare eroica din trecutul indepartat, personajele sunt in generale putine si prezentate in antiteza, iar deznodamantul este tragic.
  Toma Alimos este o balada haiduceasca, relatand o actiune eroica. Nartatiunea fixeaza un moment dramatic, o situatie limita.
  Cititorul este introdus in lumea operei printr.o formula specifica: ,,Foicica fagului/La poalele muntelui/Muntelui plesuvului''. Asftel debuteaza expozitiunea care fixeaza vag locul si timpul actiunii, dar prezinta si personajul principal: Toma Alimos din Tara de Jos.
  Intriga este declansata de sosirea boierului Manea care-i aduce haiducului o vina imaginara.
  Desfasurarea actiunii incepe cu primirea ospitaliera pe care Toma i-o face lui Manea si cu injunghierea lui de catre Manea. 
  Dupa fapta savarsita, Manea fuge precum un las, dar Toma ca un adevarat erou din basme, ajutat de calul sau porneste in urmarirea boierului pe care il injunghie.
  Toma isi incredinteaza ultimele dorinte calului, moment ce reprezinta punctul culminant. El doreste sa fie inmormantat in mijlocul naturii si calul sa fie stapanit de unul dintre fratii lui de nadejde.
  Deznodamantul ca-n orice balada este tragic, deoare eroul moare, calul indeplineste ultimele dorinte, si intreaga natura plange moartea haiducului.
  Elementele reale se impletesc cu cele fantastice, Toma se poate intelege cu calul sau, iar singurii lui tovarasi sunt armele si codrul.

  ;D
Alte întrebări interesante