Biologie, întrebare adresată de fanel100, 8 ani în urmă

REPEDE VA ROG! (dau si coroana)

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandra118k
2

Dezvoltarea cariilor necesită timp și implică mai multe etape. Prima dintre ele o reprezintă atacul asupra smalțului dentar.
Acizii de origine bacteriană sau alimentară încep să demineralizeze smalțul dentar. Este un proces complet lipsit de durere și nu poate fi vizualizat decât de medicul stomatolog în timpul unui examen dentar (clinic și radiologic). În această etapă procesul este reversibil, suprafața dentară putând fi remineralizată. În caz contrar, procesul va continua și se va ajunge în faza de afectare a dentinei. Dintele devine sensibil la consumul de alimente calde, prea reci, dulci, cât și la cele acide. Demineralizarea devine din ce în ce mai rapidă.
Etapa a treia cuprinde invazia pulpei dentare. Este momentul apariției durerii, care apare dintr-o dată și este foarte puternică. În cazul în care nu se face un tratament, pulpa va muri și va deveni necrotică. Durerea încetează după un timp, ceea ce face ca persoana în cauză să creadă că totul este bine.
În ultima etapă, bacteriile din pulpa dentară se vor deplasa către rădăcina dintelui. Poate să ajungă și la țesuturile înconjurătoare (gingii, os, ligamente). Apoi a apărea un abces și/sau un chist foarte dureros la vârful rădăcinii. Această infecție, lăsată netratată, se poate răspândi la țesuturile adiacente sau în alte părți ale corpului.
Alte întrebări interesante